Moskva meer hädas meediasõnnikuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva linnapea Juri Lužkov.
Moskva linnapea Juri Lužkov. Foto: Reuters/ScanPix

Moskva räsitud linnapea Juri Lužkov andis vastulöögi Vene meedias levivatele korruptsiooni- ja ebakompetentsuse süüdistustele ning lubas, et ei lase end ametist kangutada.

Vene riiklikud telekanalid kujutavad meeri juba reedest alates äärmiselt ebasoodsas valguses. Vaatlejate hinnangul on tegemist ilmselgelt Kremli poolt orkestreeritud kampaaniaga, eesmärgiks Lužkovi tagandamine.

«Ma ütlen otse: see on saast, see on sõnnik,» ütles Lužkov pärast reedel riiklikus NTVs eetrisse lastud dokumentaalfilmi, mis võttis eriliselt sihikule tema abikaasa Elena Baturina, kes on väidetavalt Venemaa rikkaim naine.

Ühtlasi üritas ta juhtida tähelepanu kõrvale oma naise jõukuselt, mis ajakirja Forbesi andmetel ulatub 2,9 miljardi dollarini.

«Mu naine on andekas inimene,» ütles Lužkov eile õhtul üleriigilise erakanali REN TV vahendusel. «Seda tunnustavad kõik, eriti need, kes temaga tööasju on ajanud. Ta oleks veelgi rikkam olnud, kui poleks Moskva meeriga abielus olnud.»

Nii linnapea kui tema abikaasa ütlesid eile, et kavatsevad mitmed Vene meediakanalid laimu eest kohtusse kaevata.

Lužkov on Venemaa poliitmaastikul üldtuntud ning ülimalt vastupidav kuju, olles võimul juba alates aastast 1992. Küsitlusfirmade hinnangul tuleneb tema 60-protsendiline populaarsus talupojalik-populistlikest maneeridest ja paljudele pakutud patronaažist.

Lužkov ütles eile, et tema vastane kampaania vallandus septembri alguses, kui ta kritiseeris president Dmitri Medvedevi otsust peatada uue Moskvat Peterburiga ühendava maanteelõigu ehitus, mida too tegi keskkonnakaitsjate mure tõttu Moskva lähistel laiuva Himski metsa pärast.

«Kogu see kampaania algas pärast minu artiklit Himski metsa teemadel. Niipea kui mu kriitiline kirjatükk ilmunud oli, anti käsk rünnakut alustada,» ütles ta Ühtse Venemaa partei koosolekul. «Mina teen ausalt oma tööd, seetõttu ma neid rünnakuid ei karda. Ma hakkan vastu.»

Vähe on aga neid poliitilisi vaatlejaid, kes usuksid, et ta kaua vastu peab. REN TV uudisankur ütles eile, et «Lužkovi tagasiastumine ja väljavahetamine on nüüd üksnes aja küsimus».

Kremlilähedase Efektiivse Poliitika Fondi president Gleb Pavlovski ütles, et ilmselt lahendatakse asi nädala lõpuks ära.

«Kui Lužkov paari nädala jooksul lahkuma ei peaks – mis iganes viisil see siis ka ei toimuks – siis leitakse selle jaoks ilmselt uus sobiv võimalus,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles