Millal ja miks kaaluda pensionifondi vahetamist?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euromündid.
Euromündid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Märtsi lõpuni saab taas vahetada praeguse pensionifondi mõne teise vastu. Kui isegi vahetamist plaanis ei ole, on see siiski hea aeg oma II samba seis üle vaadata ja veenduda, kas see rahuldab ootusi.

Nordea Pensions Estonia müügikonsultant Artjom Šapenkov annab mõned soovitused, mida võiks silmas pidada, et teha vahetusel häid ja õigeid otsuseid.

Analüüsi ja aruta asjatundjaga

Esmalt tuleks välja selgitada, kas valitud pensionifond on hetkel parim variant, arvestades kogumiseks jäänud aastaid, igakuist panust ja muid faktoreid.

Kuidas aga sellest aru saada, et praegusel pensionifondil läheb hästi ja see teenib tulevikuks hea pensioni? Selleks tuleks analüüsida erinevate pensionifondide tingimusi, tootlust ja tasusid, samuti fondide riskiastet, fondide paigutuste haaret ja hajutatust, fondijuhi kogemustepagasit jne.

Kuna infot on palju ja põhjalikult süvenemata on sellest keeruline läbi närida, võiks pöörduda teenusepakkuja poole. Ülalnimetatud pensioniteemalised küsimused on pangatöötajate argipäev ja nad orienteeruvad valdkonnas hästi.

Hinda pikaajalist edukust

Pensionifondi valimisel tuleks otsustada pikaajaliste tulemuste järgi ehk oluline on vaadata pikaajalist tootlust, mitte ainult päeva-, kuu- ega aastanäitajat.

Kui pensionifondide valitsejad ehk teenusepakkujad räägivad viimase aasta tulemustest, siis tuleks näha ka suuremat pilti ja trendi, kuidas neil eelnevatel aastatel läinud on. Teisisõnu, lühiajaline tootlus võib olla hea, kuid näitab hetke õnnestumisi. Pikaajaline edu näitab stabiilsust ja kvaliteeti.

On oluline jälgida, kas fondivalitseja on olnud piisavalt ettenägelik, et tulemusi mõjutavaid kriise ennetada ning paigutusi operatiivselt muuta. Näiteks eelmisel aastal oli keskseks sündmuseks Venemaaga seonduvad poliitilised sündmused, mis otseselt mõjutasid portfellide tulemusi.

Kõige parema võrdluse fondide pikaajalise tootluse kohta saab Pensionikeskuse kodulehelt.

Vali õige iseloomuga fond

Kui ka valitud pensionifondi näitajad on head, ei tähenda see tingimata, et fond konkreetsele inimesele sobib. Nimelt on pensionifondid erineva riskitasemega ja erineva strateegiaga. Nendest sõltub ka pensioni kogunemise käekäik ja tulemus.

Mõned fondidest on investeerimisel konservatiivsema joonega, teised aga agressiivsemaga. Viimaste potentsiaalne tootlus on suurem, aga sedavõrd kaalukamad on ka riskid.

Mida noorem on inimene, seda pikem on ka tema pensioni kogumise aeg. See tähendab, et ta talub rohkem ka riske ja pikemat perspektiivi arvestades saab ta rohkem kasu. Seetõttu võib noorele sobida mõni agressiivsema iseloomuga fond.

Vastupidiselt aga peaks eakam inimene mõtlema sellele, kuidas juba kogutud pensionikapitali hoida ning pigem vaatama konservatiivsemate lahenduste poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles