Ukraina võlausaldajad ühinesid võitluseks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varahaldusfirma Franklin Templeton on tuntud arenevatesse majandustesse sh Ida-Euroopa riikidesse investeerija. Pildil ettevõtte peakorter San Mateos Californias.
Varahaldusfirma Franklin Templeton on tuntud arenevatesse majandustesse sh Ida-Euroopa riikidesse investeerija. Pildil ettevõtte peakorter San Mateos Californias. Foto: Kris Tripplaar / Sipa USA

Ukraina suurimad võlausaldajad on moodustanud bloki ning palganud nõustajad, valmistudes karmideks läbirääkimisteks Kiieviga pärast seda, kui raskustest räsitud riik tegi läinud nädalal ettepaneku restruktureerida oma 17 miljardi dollariline rahvusvaheline võlg.

Ühe insaideri sõnutsi on Blackstone värvatud nõustama gruppi, mis kontrollib ligikaudu 50 protsenti Ukraina rahvusvahelistest võlakirjadest ning on sellest tulenevalt restruktureerimise suhtes otsustaja rollis.

Võlakirjaomanike rühmitust juhib varahaldur Franklin Templeton, mis on ülekaalukalt suurim Ukraina võlakirjade valdaja, olles kuhjanud viimaseid kokku ligikaudu 7 miljardi dollari väärtuses, kirjutab Financial Times.

Valdava osa võlakirjadest omandas Franklin Templeton enne Ukraina revolutsiooni ja sellele järgnenud kriisi.

Läbirääkimised tõotavad tulla sõjakad. Ühe lähedalseisva allika sõnutsi ei ole võlakirjaomanike rühmitus nõus nn juukselõikusega ning leiab, et Ukraina taotleb liiga lahket leevendust.

Ukraina rahandusminister Natalie Jaresko rääkis ligikaudu 15 miljardi dollari kustutamisest võlasummast, hoiatades, et see puudutaks lisaks intressimaksete langetamisele ja tähtaegade pikendamisele ka kärpeid võlakirjade põhiväärtusest.

Venemaale võlgneb Ukraina 3 miljardit dollarit. Ka Moskva on andnud märku, et restruktureerimine on neile vastukarva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles