Apple võib viia Šveitsi kellatööstuse jääaega

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swatch Groupi tegevjuht Nick Hayek (V) ja Breguet, Blancpain and Jaquet Droz tegevjuht Marc Hayek kinnitasid neljapäeval Šveitsi kellatootjate iga-aastasel pressikonverentsil, et Ševitsi kellatootjate väljavaated on suurepärased.
Swatch Groupi tegevjuht Nick Hayek (V) ja Breguet, Blancpain and Jaquet Droz tegevjuht Marc Hayek kinnitasid neljapäeval Šveitsi kellatootjate iga-aastasel pressikonverentsil, et Ševitsi kellatootjate väljavaated on suurepärased. Foto: SCANPIX

Apple võib peagi müüa samapalju kellasid kui kogu Šveitsi kellatööstus, mis on uhuks selle nelja sajandi pikkuse ajalooga tööstusharule, kardab kellafirma Swatch kaasasutaja

Apple kellamüük võib esimestel aastatel ulatuda 20 kuni 30 miljoni kellani aastas, ütles Swatchi kaasasutaja Elmar Mock Bloomebergile. Šveits eksportis 2014. aastal 28,6 miljonit kella.

«Apple’it võib edu saata kiiresti. See paneb Šveitsi traditsioonilisele kellatööstusele ja töökohtadele suure surve,» ütles Mock.

Ehkki Šveitsis valmistatud kellade arv moodustab maailma kellade kogutoodangust väikese osa, ulatub selle rahaline väärtus poole kellade globaalsest kogumüügist. Mockli arvates sihib Apple samasugust positsiooni.

Šveitsi kellatööstus on ohus olnud ka varem. 1970-ndatel ja 80-ndatel aastatel kadus sealsest kellatööstusest 60 000 töökohta, sest alahinnati Seiko ja teiste Jaapani patareidel töötavate kvartskellade ohtu. Šveitsi kellatööstus jäi ellu peamiselt tänu Swatchi plastikust masstoodangule, mis hoidsid tehased töös.

«Kahjuks meenutab see mulle kõvasti kvartsikriisi,» ütles Mock. «Seni näen ma, et kellatootjad teevad siin maal samu vigu, mis toona. Oleme viimase paari aasta jooksul näinud Šveitsi kellatööstuse arrogantsust nimetades nutikellasid vidinateks ning mitte võttes neid tõsiselt,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles