Augustis suurenes elektrienergia import Soomest Balti riikidesse

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estlink 1 avamistseremoonia 2006. aastal.
Estlink 1 avamistseremoonia 2006. aastal. Foto: Peeter Langovits

Põhjamaade elektribörsi NPS Estlink hinnapiirkonnas ostetud elektrist jäi augustis Eestisse 46 protsenti, Lätti ja Leetu eksporditi müüdud kogusest aga 54 protsenti. Võrreldes eelmise kuuga on eksport Soome pea poole võrra vähenenud, import Soomest aga kolmandiku võrra kasvanud.


Ekspordi vähenemise ning impordi suurenemise põhjuseks olid öötundide odavad tootmishinnad Põhjamaades, kui tarbimine oli madal, samuti tugev defitsiit Lätis ja Leedus, mis tingis elektri impordi põhjamaadest. Kokku eksporditi Soome 47 GWh ja imporditi 51 GWh.

NPS Estlink hinnapiirkonnas osteti augustis kokku 432 GWh ning müüdi 428 GWh. Eestisse elektribörsilt ostetud elektrienergia kogus on viimase kolme kuu jooksul olnud stabiilne, moodustades 38 protsenti meie sisetarbimisest (527 GWh). NPS Estlink hinnapiirkonnas kaubeldud päevased kogused ulatuvad 12,5 GWh-ist kuni 16,6 GWh-ini. Tähelepanuväärseid muudatusi koguste osas ei esinenud.

Augustikuus toimusid suured hinnakõikumised – hinnad NPS Estlink hinnapiirkonnas ulatusid 3 eurost kuni 2000 euroni MWh eest. Kuu olulisim sündmus leidis aset NPS Estlink hinnapiirkonnas 24. augustil, mil viie tunni elektrihinnaks arvutati SESAM süsteemi võimalik maksimaalne hind 2000 eurot megavatt-tunni eest. Põhjuseks oli kõigi ostupakkumiste katteks ebapiisavate müügipakkumiste olemasolu.

Tegureid, mis sellel kuupäevale eelneval päeval hinda mõjutasid, oli mitmeid, milles võiks nimetada müügipakkumise vähenemist, ülekandevõimsuste suurenemist Eesti – Läti piiril ning ülekandevõimsuste piirangut Eesti – Soome vahelisel kaablil. Samuti mõjutasid hinda turuosaliste pakkumisstrateegiad.

Estlink turule antud võimsuse müügist kogutud ülekoormuse tuluks Estlinki omanikele kujunes augustis 2,6 miljonit eurot. Kuutulu sõltub hinnaerinevusest Eesti ja Soome hinnapiirkondade vahel ja elektriturule kasutada antud võimsuse mahust. Täna on Estlink 1 kaablist antud Eesti Energia ja Latvenergoga poolt turule vastavalt 252,7 MW Soomest Eestisse ja 262,5 MW Eestist Soome suunal.

Leedu elektribörsi Baltpooli hind oli augustis kõrgem Estlink hinnapiirkonna hinnast ligi 30 protsenti, Soome hinnapiirkonnas kehtinud hinnast aga 28 protsenti. NPS Finland hinnapiirkonna kuu keskmine hind oli 31 protsenti madalam Estlink hinnapiirkonna omast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles