Prantsusmaal paljastati jogurtikartell

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jogurtid ja desserdid Pariisi poe piimatoodete osakonnas.
Jogurtid ja desserdid Pariisi poe piimatoodete osakonnas. Foto: Michel Euler / AP

11 kartellis osalenud jogurtitootjat said Prantsusmaal kokku 193 miljonit eurot trahvi, teatas BBC.

Prantsuse konkurentsiametkondade paljastatud kartell kestis kuus aastat, selles osalenud firmad kontrollivad 90 protsenti Prantsusmaa jogurtiturust. Kartelli eesmärk oli supermarketite omatoodete hinna hoidmine kindlal tasemel. Lisaks jogurtile hoidis kartell kontrolli all ka teiste piimatoodete, nagu desserdid ja määrdejuustud, hindu.

Kartellist teavitanud ja ametivõimudega koostööd teinud USA ettevõtte General Mills omanduses olev jogurtitootja Yoplait pääses trahvist. Samuti pääses maailma üks suuremaid jogurtitootjaid Danone, kes ei tooda kauplusekettidele omatoodangut ega olnud seetõttu kartellis osaline.

Suurima trahvi, 56,1 miljonit, sai Lactalis Nestle, kes on ühtlasi ka trahvi suuruse vaidlustanud, leides, et trahvi määrates on üle hinnatud kartelli tegelikku mõju.

Konkurentsiameti uurimine tuvastas, et jogurtifirmade esindajad kohtusid regulaarselt Au Chien qui Fume (e.k suitsetav koer) -nimelises Pariisi kohvikus või eri hotellides, kasutades kohtumiste kokkuleppimiseks eraldi seks otstarbeks soetatud kõnekaartidega mobiile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles