Soome üks suuremaid kaubanduskontserne Kesko oli sunnitud muutma lihapallide nimetust, sest need on valmistatud mehaaniliselt töödeldud kondilihamassist, mida Soome seaduste järgi lihaks ei peeta.
Tuntud Soome tootja tunnistas lihapallid lihavabaks
Kodused lihapallid tehakse tavaliselt hakklihast, kirjutab Yle. Kuid lihatööstused kasutavad hinna alandamiseks sea- ja kanaliha tootmisjääke. Kuna seda toorainet ei tohi nimetada lihaks, siis on mõned tootjad loobunud sõna «liha» kasutamisest oma toodete nimetuses. Keskole kuuluv Ruoakakesko langetas selle otsuse esmaspäeval.
«Mehaanilisel teel kontidelt eemaldatud liha ei tohi nimetada lihaks. See on sel teel eemaldatud kontide küljest pärast seda, kui eelnevalt on liha on noaga rümba küljest eraldatud,» rääkis Ruokakesko tootejuht Heta Rautpalo.
Nii on mõne toote lihasisalduseks märgitud 0, kuigi need sisaldavad kana- ja sealiha. Rautpalo sõnas, et ettevõte ei taha tarbijaid eksitada. «Neis pallides on 52 protsenti liha, aga vastavalt seadustele ei tohi neid rümbaosi nimetada lihaks,» selgitas ta. Rautpalo sõnul on sellise liha kasutamine mõistlik, kuna võimaldab toota odavamat kaupa. Tootejuhi sõnul on mõttekas sellist liha kuidagi kasutada ja see sobib väga hästi just eelnimetatud toodete tegemiseks. Kui esmaspäeva hommikul oli Ruokakesko veebilehel kasutatud mõistet lihapallid, siis päeva jooksul muutus see lihtsalt pallideks.