EL seadis pankade kaarditasudele ülempiiri

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksekaardiskeemide kleepsud kohvipoe uksel.
Maksekaardiskeemide kleepsud kohvipoe uksel. Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

Tänasel hääletusel seadis europarlament piiri vahendustasudele, mida pangad nõuavad kauplejatelt klientide kaardimaksete eest.

Vahendustasude kärpimine peaks vähendama ka kaardiomanike kulusid, teatas Euroopa Parlamendi Eesti esindus.

«Kaardimaksete vahendustasude vähendamine on igati progressiivne samm,» ütles eurosaadik Indrek Tarand. «Jääb loota, et pangad ei leiuta uut viisi, kuidas ebamõistlike teenustasude abil rikastuda.»

Piiriülese deebetkaarditehingu puhul on makseteenuse pakkuja vahendustasu piirmäär 0,2 protsenti tehingu väärtusest. Sama piirmäär hakkab kehtima ka riigisisestele deebetkaarditehingutele pärast viieaastast üleminekuperioodi.

Üleminekuperioodil võivad liikmesriigid lubada makseteenuse pakkujatel kohaldada vahendustasu kaalutud keskmist. Keskmine ei tohi olla kõrgem kui 0,2 protsenti kõigi riigisiseste deebetkaarditehingute aastasest keskmisest tehinguväärtusest.

Väiksemate riigisisestele deebetkaarditehingute puhul võivad liikmesriigid pärast viieaastast üleminekuperioodi lubada kohaldada tehingu kohta nõutavat vahendustasu mitte üle 0,05 euro.

Krediitkaarditehingute puhul hakkab kehtima piirmäär 0,3 protsenti tehingu väärtusest; liikmesriigid vőivad riigisiseste krediitkaarditehingute jaoks kehtestada madalama piirmäära.

Seni peavad maksekaarte aktsepteerivad kauplejad tihti kaartide väljastaja tingimustel võtma vastu ka muid sama maksekaardiskeemi raames väljastatud kaarte. Uute reeglite kohaselt on kauplejad, kes valivad makseskeemi, kohustatud vastu võtma vaid vastava skeemi kaarte, mis on hõlmatud vahendustasude piirmäära reeglitega.

Uued reeglid ei kehti nn kolme osapoolega skeemidele nagu näiteks Diners ja American Express (ühe panga osalusega makseskeemid). Äriklientide kaardid, mida kasutatakse ettevõtte kulude katmiseks, jäävad samuti uute reeglite kohaldusalast välja.

Kolme aasta möödudes hakkavad uued reeglid kehtima ka kolme osapoolega maksekaardiskeemidele.

Pärast hääletust parlamendis peab uued reeglid veel heaks kiitma Euroopa Nõukogu. Reegleid hakatakse kohaldama kuus kuud pärast seaduse jõustumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles