Hinnatõus ajab venelased vihaseks

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögivili kallines kaliningradi oblastis selle aasta kahe kuuga 16,3 protsenti.
Köögivili kallines kaliningradi oblastis selle aasta kahe kuuga 16,3 protsenti. Foto: SCANPIX

Tänavuse aasta kahe kuuga kallinesid toiduained Kaliningradis kümnendiku võrra, mis võib juba mõne kuu pärast tuua selle Venemaa enklaavi elanikud tänavatele meelt avaldama.

Märtsi alguses toimunud kriisivastasel miitingul osales esmakordselt suur hulk intelligentsi esindajaid, kes varem hoidsid protestidest eemale, selgitas agentuurile Rosbalt oblastiduuma Kodanikuplatvormi fraktsiooni liige Solomon Ginzburg.

„Ma panin tähele, et seal oli palju uusi nägusid. Inimesi, kes esindavad humanitaarintelligentsi, mitmete kõrgkoolide õppejõude, ma tean paljusid isiklikult, kes varem massiaktsioonidest osa ei võtnud. Paljud ütlesid: küllalt. Ma ei saa öelda, et see on tendents. Kuid need on märgid tendentsist, mis 3-4 kuu pärast muutub ilmseks,“ rääkis Ginzburg. „Praegu on surutise aeg. Protest kannab latentset iseloomu. Kuid arvestades halvenevat sotsiaalmajanduslikku olukorda meie regioonis, siis vaevalt leidub mingisugust jõudu, mis suudab seda organiseeritud ja võimsat protesti peatada.“

Alates 2015. aasta algusest kallinesid toidukaubad Kaliningradi oblastis 9,5 protsendi võrra, mis on mõnevõrra kiirem tempo kui 9,1protsendiline kasv Venemaal tervikuna, vahendas Rugrad.eu. Kallinemine ulatus veebruaris 2,7 protsendini.

Kõige rohkem kallinesid kruubid – 17,9 protsenti, puu- ja köögiviljad – 16,3 protsenti, jahu - 11,5 protsenti ja suhkur 10 protsenti.

Mittetoiduained kallinesid aasta algusest 3,9 protsenti, veebruari jooksul 1 protsendi võrra. Kallinemise tempot vedasid arstimid – 8,8 protsenti, mööbel – 6,7 protsenti ja ehitusmaterjalid  - 6,6  protsenti.

Kusjuures 2014. aastal kallinesid toiduained 22,7 protsenti ja tarbekaubad 12,6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles