EAS andis 200 000 krooni lõhkiste tagumike ennetamiseks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rehabilitatsioonikeskus Adeli Eesti tegeleb ratastoolikasutajate istumisprobleemidega ja sai Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt  lamatiste ennetamiseks tarvilike pindrõhumattide arendamiseks 200 000 krooni toetust.

«Nad lihtsalt ei tunne,» alustas ajakirjaga HEI juttu Adeli Eesti juhatusse kuuluv Riina Kallaste «Tulemuseks on lamatised, lõhkiste tagumike lappimine, põletikulised pepud – kõige selle ravimine on kallis, üldkirurgi töö ja voodipäevad.»

Nende probleemide ennetamises võiks Adeli arendatav pindrõhumatt olla suureks abiks. See on ratastooli ja istuja vahel asetatav matt, sensoritega varustatud ja arvutiga ühendatud. Nii saabki fikseerida inimese istumisasendi ning seejärel korrigeerida ratastooli ja inimese asendit.

Lääneriikides on sarnaseid matte kasutatud juba mõnda aega, Adeli tegeleb praegu koos Tallinna Ülikooliga mattide Eesti oludele kohandamise, katsetamise ja testimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles