Microsoft Eesti juht: tavalisel kasutajal pilveteenust karta ei tasu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Laane
Rain Laane Foto: Peeter Langovitš

Microsoft on võtnud suuna pilveteenustele, kuid Eesti üksuse juhi Rain Laane sõnul ei tasu seda karta neil, kes kasutavad arvuteid tavapärasel viisil.  

«Pilve koha pealt – kõik need inimesed, kes elavad üldtunnustatud reeglite järgi, kasutades kainet mõistust ja kes ei tee midagi sellist, mille tunnistamine on piinlik, mida tahaks hullult varjata, siis seal ma ei näe mingisugust probleemi pilve kasutamisel,» ütles Laane.

On olemas eraklikumaid inimesi, kellele privaatsus on olulisem, kuid need inimesed peavad tähelepanelikumalt kasutustingimusi lugema, sest pilvesid on erinevaid. «Kui seal on kirjas, et käesolevaga ma olen nõus, et te võite mu andmetega teha, mis teile meeldib edasi müüa, vaadata, reklaami pakkuda, siis selle nad ka saavad,» ütles Laane. Ta soovitas, et enne pilveteenuse valikut tuleks kasutustingimused hoolega läbi lugeda.

Inimesed reeglina kasutustingimusi ei loe, sest oluliseks tunnuseks on tasuta saamine. «Tasuta asjadest tean ma ainult baranka sees olevat auku,» ütles Laane. Ärimudeleid on erinevaid – sa võid kas oma pilvega tahtmatult midagi kaasa saada või teine võimalus, et sinu andmetega tehakse lihtsalt äri.  Või maksad otse teenusepakkujale. 

Usaldamatus pilveteenuse suhtes on suuresti just emotsionaalne. Maailm muutus Edward Snowdeniga paar aastat tagasi. «Iseenesest, ega Edward Snowden ei öelnud midagi uut. Enne seda luureorganid luurasid ja peale seda luureorganid luuravad. Lihtsalt külvati hästi palju paanikat, inimesed arvavad, et Suur Vend kogu aeg jälgib,» ütles Microsoft Eesti juht Rain Laane.

Laane hindas, et pangad ja sotsiaalmeediaettevõtted teavad inimesest palju rohkem, kui see, mida Suur Vend suudab jälgida. Inimesed kirjutavad täiesti vabatahtlikult, kus ja kellega nad on ja mida nad teevad. «See on palju olulisem informatsioon kui see, mida õnnestub kusagilt varjatult jälgida,» selgitas Laane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles