Barroso kannustas Euroopat reformidega kiirustama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso 3D prillidega Belgia-Euroopa Liidu ühispaviljonis.
Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso 3D prillidega Belgia-Euroopa Liidu ühispaviljonis. Foto: SHI TOU/REUTERS

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso pöördus europarlamendi poole tungiva üleskutsega kiirendada tuleval aastal struktuursete reformide kulgu.

Barroso kõneleb parlamendi ees regulaarselt, kuid antud pöördumise tavatult dramaatiline vorm kujutas endast ilmselget katset imiteerida USA presidentide pöördumisi rahva poole ja tõsta omaenda poliitilist profiili.

Barroso kõneles eile sellest, et Euroopa Liidu majanduskasv tuleb tänavu prognoositust kiirem ning et ühised jõupingutused on aidanud blokil majanduskriisi raskustele edukalt vastu panna.

Samas pani ta liikmesriikidele ja parlamentääridele südamele, et kättevõidetud hingamisaega tuleks kasutada sügavamate reformide teostamiseks mitmel rindel, alates majandusjuhtimisest kuni finants- ja energiasektorini.

«Ilma struktuursete reformideta ei suuda me tagada jätkusuutlikku kasvu. Eelseisvad 12 kuud tuleb kasutada ära reformide kiirendamiseks,» ütles Barroso. «Nüüd on käes aeg moderniseerida meie sotsiaalset turumajandust, et olla konkurentsivõimelised globaalsel areenil.»

Ühtlasi eemaldas Barroso katte kahelt uuelt initsiatiivilt. Esiteks tuleb kasutusele ühtne ELi võlakiri, millega saab finantseerida suuri piiriüleseid projekte. Teiseks luuakse Euroopa vakantsusmonitooring, mis aitab töötuid kodanikke vabade töökohtade juurde juhatada.

ELi võlakirja komisjon lähemalt selgitama ei vaevunud, ütles vaid, et ametlik ettepanek tehakse aasta lõpupoole ning asjas hakkab osalema Euroopa Investeerimispank.

Kuigi kõne oli sisult majanduslik, teenis president kõige kestvamad kiiduavaldused siiski siis, kui võttis arutusele immigratsiooniküsimused. «Valitsused peavad austama inimõigusi,» ütles Barroso ilmse viitega Prantsusmaa hiljutistele mustlaste väljasaatmise aktsioonidele, mis kogu ELis vastakaid meeleolusid tekitasid. «Ma vannutan kõiki: ärge elustage tonte Euroopa minevikust,» ütles Barroso.

Komisjonil seisavad ees tulised vaidlused liikmesriikide eelarvete karmima kontrolli teemadel ning liigsuurte puudujääkidega riikide võimalike sanktsioonide üle. Varsti algab ka uue eelarveraamistiku arutelu, mis samuti tõotab tulla emotsiooniderohke.

Barroso lubas seista üha rangema finantsjärelevalve eest ning aidata kehtestada värskeid piiranguid derivatiividele. «Möödas on päevad, kui keegi võis teise inimese maja mahapõlemisele panustada,» ütles ta.

Barroso rõhutas taaskord, et toetab Euroopa energiaturu suuremat integreerimist, seda nii tarbijate valiku mitmekesistamise kui energiajulgeoleku huvides. See küsimus tuleb fookusesse ilmselt juba lähikuudel, kui avaldatakse energia tegevuskava.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles