Väidetavalt jättis Kiiev mässulised gaasita

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsed mässulised Ida-Ukrainas Debaltseve lähistel.
Venemeelsed mässulised Ida-Ukrainas Debaltseve lähistel. Foto: SCANPIX

Eile avanes Ukraina ja Venemaa vahel uus rinne: venemeelsed mässulised riigi idaosas süüdistavad Kiievit nende gaasita jätmises ajal, mil õues valitsevad külmakraadid.

Venemaa teatel hakkasid nad mässuliste kontrolli all olevatele Donetski ja Luganski piirkondadele ise gaasi tarnima, kirjutab Financial Times.

Kiiev kinnitas, et tarned on katkenud ajutiselt, kuna intensiivne sõjategevus on kahjustanud torujuhtmeid.

Kuigi Ukraina valitsus lõpetas läinud aasta lõpus mässuliste alade rahastamise, on nad siiski kogu konflikti kestel tarninud sinna gaasi ja elektrit.

Aeg-ajalt on valitsus hoiatanud, et lõpmatuseni ei saa neile tasuta energiat anda. Tarnete katkestamise eest pole neid aga kunagi hoiatatud.

Vene peaminister Dmitri Medvedevi korraldusel hakkas Gazprom tarnima Ida-Ukraina mässulistele aladele gaasi suurusjärgus 12 miljonit kuupmeetrit päevas – seda siis lisaks 30 miljonile kuupmeetrile, mida Ukraina juba niigi saab.

Ukraina Naftogazi teatel aga pommitasid mässulised ise kolmapäeval torujuhtmed katki ning need olevat eilseks õhtuks korda tehtud.

«Näib – see kõlab küll banaalselt – nagu oleks tegemist katsega säilitada osa Ukraina gaasiturust,» ütles Naftogazi tegevjuht Andrei Kobolev, kes kinnitas, et Venemaal pole mingit seaduslikku õigust esitada neile arvet mässuliste aladele suunatava gaasi eest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles