Eesti Panga Kreeka võlakirjade risk on 54,2 miljonit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga peakorter Frankfurdis.
Euroopa Keskpanga peakorter Frankfurdis. Foto: DANIEL ROLAND / AFP

Euroopa Keskpanga (EKP) väärtpaberituruprogrammi kaudu on Eesti Panga Kreeka võlakirjadega seotud riskide maht 54,2 miljonit eurot, teatas Eesti keskpank.

EKP äsjase finantsaruande kohaselt on väärtpaberituruprogrammi portfellis 19,8 miljardi euro väärtuses Kreeka võlakirju.

«Eesti Pank ise ei ole ostnud Kreeka võlakirju. Aga Eesti Pank omab kaudselt Kreeka riigi võlakirju, kuna euroala keskpangad jagavad reeglina rahapoliitikaga seotud tulusid ja ka riske ning väärtpaberituruprogramm oli osa euroala keskpankade rahapoliitikast,» teatas panga pressitennistus.

Tulude ja riskide jagamist tehakse riigi rahvaarvu ja majanduse suuruse alusel ning seda nimetatakse Euroopa Keskpanga kapitalivõtmeks, mis Eesti Panga puhul on alates 2015. aastast (Leedu euroalaga liitumise järel) 0,274 protsenti.

Arvestades kapitalivõtme suurust on Kreeka võlakirjadega seotud Eesti Panga riskide maht 54,2 miljonit eurot.

Euroala keskpangad ostsid alates 2010. aasta maist kuni 2012. aasta veebruarini ühisesse väärtpaberituruprogrammi (Securities Markets Programme, SMP) portfelli Kreeka, Itaalia, Iiri, Portugali ja Hispaania võlakirju. Kokku on SMP raames soetatud võlakirju 149,4 miljardi euro eest nimiväärtuses ja nende keskmine lunastustähtaeg on 3,7 aastat.

Enim on soetatud Itaalia võlakirju, kokku 76,2 miljardi euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles