ITLi juht: välismaa ettevõtted peaksid tulema siia oma töötajatega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tieto Eesti üksuse juht Anneli Heinsoo.
Tieto Eesti üksuse juht Anneli Heinsoo. Foto: Toomas Huik

Eestisse tulevad arenduskeskused võiksid vähemalt mingil määral tuua siia oma töötajaid kaasa, sõnas infotehnoloogia liidu president Anneli Heinsoo.

«Siis ei teki seda, et samas ringis toimub töötajate liigutamine. Mahuefekti see ei too, ent toob palgaralli,» hindas Heinsoo. Seega, kui ettevõte tuleb, peab neil olema plaan tuua siia ka välismaa spetsialiste. «Hirmu ja võõristust tekitab see, kui neil pole sellist plaani,» ütles Heinsoo.

Ta ütles, et arenduskeskused ei tule siia tööjõu pärast – meie tööjõumaksud on tunduvalt kõrgemad Malta omast, kuhu lähevad paljud ettevõtted. «Ma usun, et e-Eesti edulugu on piisav,» märkis Heinsoo, lisades, et kindlasti on arenduskeskuste siiatulek tunnustus spetsialistidele.

Spetsialistide siiatoomisele aitaks kaasa ka näiteks sotsiaalmaksule lae kehtestamine. See aitaks sektoril üldiselt liikuda targa töö poole.

Teine koht, kus arenduskeskuses võiksid olla aktiivsemad, on koostöö ülikoolidega. «Kuidas välismaalasi, kes tulevad siia tasuta õppe pärast, ka siia tööle jätta,» nimetas ta ühe koostöökoha. Ta ei osanud täpset numbrit öelda, ent märkis, et Eestisse jääb väga väike osa välistudengeist.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles