«Pealtnägija»: aina enam inimesi elab teadlikult ilma tehnoloogiata

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänapäeva tehnoloogiaajastul on suurenenud nende inimeste hulk, kes on ennast teadlikult innovatsioonist välja lülitanud, selgus «Pealtnägijast».

Eestis aga ka mujal maailmas on palju neid, kes on teadlikult otsustanud elada ilma tehnikavidinateta. «Pealtnägija» andmetel on aina enam kodanikke, kes ennast innovatsioonist täielikult välja lülitavad. Üle Eesti leidub inimesi, kel pole arvutit, internetti, televiisorit ega näiteks pangakaarti.

Saates rääkinud inimeste sõnul on neil tänu tehnikavidinate puudumisele rohkem aega ning puuduvad ahvatlused. Boonusena toodi välja ka see, et keegi ei tüüta neid vabal ajal.

Tartu Ülikooli sotsioloogiaprofessori Veronika Kalmuse sõnul inimesed kindlasti nii võidavad kui kaotavad uute tehnoloogiate tõttu.«Me võime võita aega tänu tehnoloogiale, aga võime seda aega ka uue meedia keskkonnas kaotada,» ütles ta.

Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituut on uurinud uute tehnoloogiate kasutamist eestlaste seas. Nende andmetel on tehnoloogia mittekasutamine küll jäänud vähemaks, kuid nende puhul, kes tehnikavidinaid ei kasuta, on enamasti tegemist teadliku ja läbimõeldud valikuga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles