Euroopa võib saada veel ühe «liidu»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jonathan Hill, Euroopa finantsstabiilsuse, finantsteenuste ja kapitalituru volinik.
Jonathan Hill, Euroopa finantsstabiilsuse, finantsteenuste ja kapitalituru volinik. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Euroopa Komisjon pakkus välja kava kapitaliturgude edendamiseks kõigis 28 liikmesriigis eesmärgiga kannustada investeeringuid ning elavdada unist majandust.

Finantsteenuste voliniku Jonathan Hilli nägemuses kujuneb välja nn kapitaliturgude liit (Capital Markets Union, CMU), kirjutab Wall Street Journal.

Projekt peaks aitama ettevõtetel Euroopas raha hankida, andes tõuke pangavälistele finantseeringutele.

Eriliselt julgustaks CMU investeeringuid väike- ja keskettevõtetesse. Plaan peaks materialiseeruma eelseisva viie aasta jooksul.

Muu hulgas on kavas turgutada ettevõtete võlakirjade turgusid, luua stiimuleid investeeringuteks infrastruktuuri ning võimaldada alternatiivseid finantseeringuid nagu nt ühisrahastus (crowdfunding).

Kriitikuis tekitab aga õõvastust väärtpaberituru taasloomise kava, mille ühe osana võiks laenusid «kimpu köita» ning võlakirjadena müüki lasta. See toob meelde USA nn subprime ehk kõrge riskiastmega laenude kriisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles