Inspektsioon sai voli panku üle võtta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti finantsinspektsioon sai õiguse võtta üle panga juhtimine kui sellega peaks minema samamoodi nagu Läti Parex pangaga. Pildil kunagine Parex panga kontor Jelgavas.
Eesti finantsinspektsioon sai õiguse võtta üle panga juhtimine kui sellega peaks minema samamoodi nagu Läti Parex pangaga. Pildil kunagine Parex panga kontor Jelgavas. Foto: Liis Treimann

Täna riigikogus vastu võetud finantskriisi ennetamise seadusega sai finantsinspektsioon õiguse kriisi tekkides pankade tegevusse ulatuslikult sekkuda ning vajadusel pank isegi üle võtta.

Juhul, kui esinevad märgid mõne panga võimalikest likviidsusprobleemidest, võib finantsinspektsioon uue seaduse kohaselt nõuda näiteks pangajuhtide väljavahetamist või vajadusel ise võtta panga juhtimise ajutiselt üle.

Samuti annab uus seadus võimaluse panga kohustusi omakapitaliks konverteerida või üldse maha kirjutada – sel juhul jäävad võlausaldajad teatud ulatuses oma rahast ilma. Kui esinevad aga juba tõsisemad ilmingud panga võimalikust maksejõuetusest, kannavad esimesena kahju aktsionärid ja seejärel võlausaldajad.

Seaduse alus on ELi nn kriisilahendusdirektiiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles