Blair loobub protestide kartuses autogrammide andmisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Blair
Tony Blair Foto: AFP / Scanpix

Hiljuti raamatuga maha saanud Tony Blair jätab ära homseks plaanitud autogrammide andmise Londoni Piccadillys, kuna kardetavalt tõmbaks üritus ligi sadu protestijaid ning põhjustaks kaose kogu kesklinnas.

Blairi otsus kuulsasse Waterstone’si raamatukauplusse mitte ilmuda valmistas omanikele suurt nördimust, sõjavastased jäävad aga ilma heast võimalusest oma viha endise peaministri peale välja valada.

«Ma otsustasin autogrammide andmisest loobuda, kuna ma ei soovi tuua inimestele kaela sellega paratamatult kaasnevaid kähmlusi ja korralagedust,» ütles Blair.

Blair sai raamatupoodi ilmumise võimalikest tagajärgedest maitse suhu juba Dublinis, kui ta sinna oma teost «A Journey» tutvustama tuli. Autori suunas lennutati nii mune kui kingi, üks protestijatest oli nõuks võtnud Blairi isegi arreteerida.

Iiri pealinna keskust tabanud segadus oli muljetavaldav ning küllap mängis see oma rolli Piccadilly üritusest loobumises. Londonis oleks atmosfäär ilmselt kujunenud veelgi vaenulikumaks.

«Ma olen kindel, et politsei oleks oma ülesannetega suurepäraselt hakkama saanud, nagu alati. Siiski ei tahaks ma autogrammide andmise üritusega politseile sellist koormat kaela tuua,» ütles Blair.

«Mul on tõeliselt kahju, et pean valmistama pettumuse neile inimestele, kes oleks soovinud minuga isiklikult kohtuda ja raamatusse autogrammi saada – kes ju tegelikult moodustavad enamiku. Ma loodan, et nad mõistavad.»

Waterstone’si tegevjuht Dominic Myers väljendas sügavat pettumust, et lugejatel ei avane võimalust kohtuda autobiograafia autoriga, mis enneolematu kiirusega müügiks läheb.

«See on kurb, kuna väikese hulga äärmuslaste tõttu jääb meie klientidel ära kohtumine kolmekordse Briti peaministriga,» ütles Myers.

Kirjastaja Random House ütles, et üritus jäeti ära avaliku korra huvides.

Stop the War koalitsioon kirjutas Blairi otsuse oma arvele ja käis selle välja kui «suure võidu» – märgi sellest, et peaminister kardab avalikkuse ette ilmuda, kuna teda saadavad kõikjal «sõjakuritegude» vastased meeleavaldused.

Blairi memuaare on saatnud fenomenaalne müügiedu, mis näitab, et britid tunnevad tema peaministripõlve vastu elavat huvi – vaatamata sellele, et paljud temas pärast Iraagi sõda pettusid.

Leiboristide trooni ihaldajate leeris on raamat tekitanud aga pahameelt, kuna nende meelest on avatud liiga palju vanu haavu ja heidetud varju partei võimuaastatele.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles