Andrus Karnau: kas ma olen rumal

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Peeter Langovits

Kui lugesin eile riigi suurima panga pabereid uue intressiarvestuse kohta, oli mu esimene reaktsioon, et kas pank peab mind rumalaks.


«Eks pank teab väga hästi, kas sa oled rumal või mitte,» kostis mu retoorilise küsimuse peale elutark lauanaaber toimetuses.

Tõepoolest, kui mul on valida kuue kuu Euribori ja panga intressimäära vahel, kusjuures viimane on igal juhul kõrgem kui Euribor, siis ainult loll valiks panga intressimäära.

Pole aga kahtlust, et suurem osa uusi laenuvõtjaid valib lähiajal oma kodulaenu intressi arvutamise aluseks Swedbanki intressimäära. Seda põhjusel, et pankurid müüvad aktiivselt just uut intressiarvestust. Samuti on neil tagataskust võtta sellised suurepärased väited, et kui valite uue toote, siis teie personaalne marginaal tuleb soodsam. Või siis, et kahe toote hinnas pole suurt vahet. Ja kui ajad lähevad soodsamaks, läheb ka teie marginaal soodsamaks.

Praegu on pangast laenu saada väga keeruline. Enamikul laenuvõtjail kipub ilmselt olema üsna ükskõik, mida pank peenes kirjas lepingusse paneb. Peaasi, et raha käes.

Aga eluasemelaenude puhul on tegu suurte summadega, mis võetud väga pikaks ajaks. Iga protsendikümnendik muutub aastakümnete jooksul ülikalliks. Pankurid teavad seda hästi ja seepärast on iga hinna eest vaja iga protsendikümnendik lihtsameelseilt laenuvõtjailt välja pigistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles