Schäuble: Kreeka püsimine euroalas sõltub üksnes Kreeka valitsusest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: Sebastian Kahnert/AFP

Kreeka püsimine euroalas sõltub täielikult Kreeka valitsusest, ütles Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble Brüsselis Bloomberg Newsi teatel.

Ta ütles ajakirjanikele, et Kreeka rahandusminister Gianis Varoufakis ei suutnud euroala rahandusministreid veenda oma seisukohti toetama, vahendab BNS.

Saksa Commezbanki peaökonomist Jörg Krämer ja ökonomist Christoph Weil ütlesid panga klientidele saadetud kirjas, et Kreeka euroalast lahkumise tõenäosus on tõusnud eelmise nädala 25 protsendilt 50 protsendile.

Euroriigid esitasid teisipäeval Kreekale sisuliselt ultimaatumi, et juhul kui Kreeka ei taotle hiljemalt reedeks senise abiprogrammi pikendamist, siis on Euroopa Keskpank (EKP) sunnitud lõpetama Kreeka pankadele hädalaenu andmise. See tähendab, et Kreeka ei ole enam de facto rahaliidu liige, selgitasid nad.

Kreekal on õigus taotleda senise abiprogrammi pikendamist kuue kuu võrra. Kui Kreeka sellega reedel ei nõustu, siis on Kreeka maksejõuetus ainult aja küsimus, väitsid Saksa ökonomistid.

Briti Financial Times kirjutab, et Saksamaa pooldab Kreeka jätkamist euroalas, kuid mitte mis tahes hinnaga.

Kreeka pankadest võetakse nädalas välja umbes kaks miljardit eurot. Kui see jätkub senises tempos, ei ole pankadel enam 14 nädala pärast piisavalt tagatisi, et saada uusi laene, ütles USA pank JP Morgan Business Insideri andmeil. Kreeka pankadel on võimalik keskpankadelt laenata 108 miljardit eurot. Seni on need laenanud 80 miljardit.

«Fakt on see, et Kreekal ei ole kõnelustel euroalaga nii tugevat positsiooni, nagu ta arvab. Eurorühm on võtnud jäiga hoiaku ega paku kuue kuu finantseerimist, mida taotleb Kreeka rahandusminister,» ütles Nordea panga peaanalüütik Jan von Gerich Taloussanomates. Ta siiski usub, et tegemist on poliitilise mänguga ja aega veel lahenduse saavutamiseks on.

«Kreeka euroalast lahkumine on nüüd sammu võrra lähemal. Kreeka testib piire,» selgitas ta.

Küsimusele, kas Kreekat võivad toetada Venemaa ja Hiina, vastas ta, et need riigid võivad aidata kriisiolukorras, kuid pikemat lahendust see paku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles