Eesti valmistub suhkrutrahvi osas Euroopa Kohtusse pöörduma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkur
Suhkur Foto: Liis Treimann

Põllumajandusministeerium on ette valmistamas hagi Euroopa Kohtusse saamaks tagasi kuni 34,3 miljonit eurot suhkru üleliigse laovaru eest makstud tasu.

Põllumajandusministeerium on saatnud kohtusse pöördumise otsustamiseks materjalid valitsuskabineti lauale ja ootab otsust. «Võimaliku hagi koostab põllumajandusministeerium koostöös välisministeeriumiga,» ütles ministeeriumi avalike suhete nõunik Karin Volmer BNSile.

Eesti pöördub Euroopa Kohtusse, sest Euroopa Komisjon ei rahuldanud Eesti taotlust tagastada suhkru üleliigse laovaru eest tasutud 34,3 miljonit eurot.

«Mullu detsembris teatas komisjon, et nende hinnangul on faktilised asjaolud suhkru ja muude põllumajandustoodete laovarude puhul erinevad ning õigusaktide tõlkimata jätmisel on erinev mõju ettevõtjatele ja liikmesriikidele,» rääkis Volmer.

«Komisjoni kirjas sisalduva otsusega mittenõustumisel on Eestil võimalik otsus Euroopa Liidu Kohtus vaidlustada. Kui Eesti otsustab hagi esitada, tuleb seda teha 5. märtsiks. Hagi esitamise otsus on valitsuse pädevuses,» lisas Volmer.

Põllumajandusministeerium taotles Euroopa Komisjonilt otsuse 2006/776 muutmist Eesti osas, mis tähendaks võimalust vähemalt osaliselt saada tagasi liidu eelarvesse makstud suhkru üleliigse laovaru tasu. Alus selleks on Euroopa Kohtu otsus, mis käsitles muude põllumajandustoodete laovarusid, kohtuasi C-146/11, mis puudutas ASi Pimix, ning Euroopa Liidu Üldkohtu 29. märtsi 2012. aasta otsused kohtuasjades T-248/07, Tšehhi Vabariik ja T-262/07, Leedu Vabariik.

Eesti pidi Euroopa Liiduga liitumisel tasuma trahvi eri kaupade üleliigsete laovarude eest. Vaidlus suhkru üleliigse laovaru osas on esile kerkinud, kuivõrd on kahtlus, kas Euroopa Komisjon täitis omapoolse kohustuse tagada vajalike õigusaktide eesti keeles avaldamine ühinemise kuupäeval Euroopa Liidu Teatajas.

Suhkru üleliigsete laovarude eest on Eesti tasunud kokku 34,3 miljonit eurot ehk 75 protsenti määratud kogusummast 45,7 miljonit eurot. 25 protsenti määratud trahvist oli Eestil lubatud jätta endale kulude katteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles