Kirgi kütnud elektrituru seaduse üle otsustab uus riigikogu

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark
Tuulepark Foto: Peeter Langovits

Mitu energeetikaettevõtjat avaldas rahulolu, et riigikogu lükkas elektrituru seaduse muutmise määramata ajaks edasi, otsustades eile seadusemuudatuse teise lugemise katkestada.

Energeetikasse investeerima valmistuvad ettevõtted ei saa kavandatud projektideks pangast laenu, sest Eesti seadused ei paku selleks vajalikke garantiisid. Sellise väitega kaitses seadusemuudatuste vastuvõtmist majanduskomisjoni liige Toomas Tõniste IRList.

Kaks aastat riigikogus menetletud seadus takerdus viimasel hetkel, kui reformierakondlasest majanduskomisjoni esimees Arto Aas tegi ootamatult ettepaneku, millega seataks taastuvenergia tootjatele makstavale toetusele lagi.

Aasa ettepanek, mille eesmärk oli kaitsta tarbijate huve, vajas rahandusministeeriumi väitel osalistega kooskõlastamist, mis aga polnud seni võimalik. Erinevalt praegusest ei hakkaks tarbijad taastuvenergia eest tootjatele rohkem maksma, kui elektri turuhind langeb.

«Minu ettepanekul kehtestaksime taastuvenergia toetustele hinnalae praegusel tasemel 53 eurot megavatt-tunni eest,» ütles Aas.

«Kui tänase skeemi kohaselt peaks taastuvenergia tootjatele maksma suuremat toetust, kui elektri turu hind langeb, siis edaspidi toetussumma sõltuvalt turuhinnast ei suurene, vaid jääb praegusele tasemele.»

Samal ajal, kui Aasa muudatus toob leevendust tarbijatele, kahjustab see taastuvenergiasse investeerijate huvisid, kes seni võisid loota 93 euro suurusele sissetulekule iga toodetud megavati pealt, hoolimata elektrienergia turuhinnast.

Ettevõtjad, kes Aasa muudatust oma ärile kahjulikuks pidasid, tervitasid nüüd venitamistaktikat «Aja mahavõtmine oli antud hetkel õige samm. Ükskõik milliste investeeringuprojektide rahastamist mõjutab riigi usaldusväärsus – kas käitutakse nii, nagu lubatud,» lausus Fortum Eesti juhatuse esimees Margo Külaots. «Selliseid muudatusi ei saa tekitada üleöö ilma ühegi asjaosalisega arutamata ja siis kiirkorras läbi hääletada, see pole viisakas ja hävitab ka usalduse.»

Ka tuulepargiomanike hinnangul on võimalik ettevõtjatele pikaajaliste laenude tagasimaksegraafikuid koostada ainult eeldusel, et riik juba töötavate elektrijaamade toodetud taastuvenergia tasu ühepoolselt ei muuda. «Investeerimiskindluse tagab ikkagi ainult vanadest lubadustest ja kokkulepetest kinnipidamine,» rõhutas 4Energia juhatuse esimees Martin Kruus. «Kui see eeldus paika ei pea, tekivad tõsised probleemid olemasolevate projektidega, rääkimata uute algatamisest.»

Ettevõtjad, kelle lähitulevikuks kavandatavaid investeeringuid seadusega venitamine ohustab, et soovinud Postimehele riigikogu saalis toimunut kommenteerida.

Elektrituru seaduse muutmiseks tuleb nüüd parandusettepanekud esitada 26. veebruariks, mis tähendab, et praegune riigikogu koosseis ei jõua enam sellega tegeleda. Riigikogu edaspidise töökava üle hakkab otsustama aga alles märtsikuus valitav uus koosseis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles