Leke: maksupeitust mänginud pangas ka 14 Eestiga seotud kontoomanikku

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HSBC endine töötaja Herve Falciani, Swissleaksi skandaali põhjustaja.
HSBC endine töötaja Herve Falciani, Swissleaksi skandaali põhjustaja. Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Briti panga HSBC Šveitsi osakonnast lekkinud dokumentide põhjal aitasid pankurid oma klientidel üle miljardi euro eest maksude tasumist vältida. Pangast lekkisid 100 000 kliendi salajased andmed, nende seas ka 14 Eestiga seotud kontoomaniku omad.

Skandaali nimega Swissleaks põhjustas panga teenistuja Hervé Falciani, kes enda sõnul tahtis paljastada panga tegevuse ebaeetilisust. Šveitsis tagaotsitavaks kuulutatud mees asub viimaste andmete kohaselt praegu Prantsusmaal, kus lekkinud dokumentide põhjal on algatatud ulatuslik uurimine. Uurimised on alanud ka mitmes muus riigis, sh Belgias ja Argentiinas.

Uurivate ajakirjanike rahvusvaheline organisatsioon ICIJ on koostanud Swissleaksi dokumentidest ülevaatliku graafiku, kust selgub, mitu inimest ja mis riikidest on HSBC Šveitsi harus kontot omanud.

Konto omamine HSBC Šveitsi kontoris ei tähenda muidugi automaatselt, et selle omanik oleks raha maksude eest peitnud. Küll aga näitavad Soome rahvusringhäälingu Yle käsutuses olevad paberid, et Soomega seotud kliendid on pangalt maksude eest peitupugemise kohta küsinud ja vastuseks ka soovitusi saanud.

Eestist on Swissleaksi nimekirjas 14 kontoomanikku kokku 42 konto ja 10,7 miljoni USA dollariga. Suurim ühe Eesti kliendiga seostatav summa on 4,1 miljonit dollarit. Kontoomanikest on kaks Eesti kodakondsusega. Neli kontoomanikku on üksikisikud, kaks offshore-ettevõtted ning kaheksa nimetud, nn numbrikontod.

Leeduga seotud kontoomanikke on Swissleaksi nimekirjas 32 kokku 112 miljoni dollariga, Lätiga seotud kontoomanikke 49 kokku 122 miljoni dollariga ja Soomega seotud kontoomanikke 80 kokku 23 miljoni dollariga. Tuntuim soomlane nimekirjas on endine F1 piloot Heikki Kovalainen.

Swissleaksi ohvriks langesid mitmed kuulsad inimesed, nt jalgpallur Diego Forlan, modell Elle MacPherson, muusik Phil Collins, tennisist Marat Safin, mootorrattur Valentino Rossi jpt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles