Kreeka rahandusminister: Kreeka ongi pankrotis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis.
Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis. Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Euroopa hoiatuste peale, et uue valitsuse tegevus võib ajada Kreeka pankrotti, vastas riigi rahandusminister Yanis Varoufakis, et Kreeka on juba pankrotis ja tema on pankrotis riigi rahandusminister, kirjutab Saksa Die Zeit.

Euroopa parlamendi esimees Martin Schulz ütles Saksa ajalehele Handelsblatt, et kui Kreeka peaks ühepoolselt katkestama kokkulepped, siis ka teine pool ei pea enam oma kohustusi täitma. Sellisel juhul rahavoog Kreekasse peatub ja Ateena ei suuda end enam finantseerida. Seetõttu tuleb Kreeka peaministri Alexis Tsiprase valitsusel täita Kreeka ja euroala vahelisi kokkuleppeid. Alles siis on ülejäänud euroala riigid nõus rääkima Kreekale järeleandmiste tegemisest, selgitas ta.

Kreeka rahandusminister vastas selle peale, et Saksamaa ei pruugi kreeklasi usaldada, aga ta peaks nad ära kuulama. Minister lubab, et Kreeka eelarve jääb edaspidi alati plussi, lubab suuri reforme ning korruptsiooni ja onupojapoliitika väljajuurimist.

Analüüsifirma Gavekal tuntud finantsanalüütik Anatole Kaletsky ütles, et majandusprofessor Varoufakisel on vaja veel läbirääkimiste pidamist õppida.

«Varoufakise strateegia on hoida püstolit meelekohal ja nõuda lunaraha. Kuid Saksa valitsus ja Euroopa Keskpank on tema blufi läbi näinud. Tagajärjena võib Kreeka ja Euroopa Liidu konflikt kujuneda palju riskantsemaks, kui arvati,» ütles ta.

Kreeka valitsus ütles Euroopa Keskpanga otsuse kohta, mille kohaselt see ei aktsepteeri Kreeka võlakirju pangalaenude tagatisena, et selle eesmärk on avaldada survet kõneluste osapooltele ja Kreekale.

«Kreeka ei kavatse kedagi šantažeerida, aga ta ei lase ka ennast šantažeerida,» ütles Kreeka valitsuse esindaja.

Kreeka rahandusministeerium kinnitas, et riigi pangasüsteem on piisavalt likviidne ja kaitstud keskpanga hädalikviidsusabiga (ELA).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles