Eesti sai Euroopa Kosmoseagentuuri liikmeks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa kosmoseagentuuri ESA juht Jean-Jacques Dordain
Euroopa kosmoseagentuuri ESA juht Jean-Jacques Dordain Foto: SCANPIX

Väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling ja Euroopa Kosmoseagentuuri peadirektor Jean-Jacques Dordain allkirjastasid Eesti liitumislepingu Euroopa Kosmoseagentuuriga (ESA). 

«Täieõigusliku liikmesriigina saab Eesti läbi ESA kosmoseprogrammide edasi arendada oma kõrgtehnoloogilisi oskusi ja teadmisi, samuti tekivad meie ettevõtetel ja teadlastel uued võimalused koostööks Euroopa kosmosetööstuse tippudega,» ütles Sulling. Tema sõnul võtab Eesti oma uut staatust väga tõsiselt, seejuures on oluline, et liitumise tulemusel tuleks läbi ESA hangete võimalikult palju Eesti majandusse ka tagasi.

Euroopa Kosmoseagentuuriga liitumisel tuleb Eestil tasuda ühekordne sisseastumismaks 600 000 eurot, mis on arvestatud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi selle aasta eelarvesse. Pärast täisliikmeks saamist maksab Eesti igal aastal ESA kohustuslike tegevuste katteks 870 000 eurot. Täisliikmeks saades algab 2016. aastal Eesti jaoks kuueaastane üleminekuperiood, mille jooksul garanteerib ESA Eestile suunatud tellimused 500 000 euro ulatuses.

Euroopa Kosmoseagentuuri peadirektor Jean-Jacques Dordain tervitas Eesti liitumist Euroopa Kosmoseagentuuriga. «Eesti on juba edukalt osalenud paljudes ESA programmides, seda eriti kosmoseteaduse, Maa vaatluse, materjaliteaduse ja kosmostehnoloogia valdkonnas,» ütles Dordain.

Eestist sai 21. liikmesriik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles