Pärjatud põllumees: Mart Laar polnud Eesti põllumajanduse hävitaja

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu presidendi poolt teenetemärgiga autasustatud Aivar Pikkmets kodutalus rukkipõldu kontrollimas.
Tänavu presidendi poolt teenetemärgiga autasustatud Aivar Pikkmets kodutalus rukkipõldu kontrollimas. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Põllumajandusel läheb hästi tänu 90nendatel tehtud õigete otsustele, ütles presidendilt Valgetähe V klassi teenetemärgi saanud Mätiku talu peremees ja endine Oidermaa kolhoosi esimees Aivar Pikkmets.

Pärnumaal mahetootmisega tegelev mees kavatseb piima madalast hinnast hoolimata oma karja tänavu kahekordistada.

Aivar Pikkmets:

Pean rumalaks küsimust, et kas ma kavatsen nüüd oma lehmad lihakombinaati viia. Vastupidi: kavatsen tänavu oma piimakarja kahekordistada, milleks mul on piisavalt maad. Mul on 50 lehma ja rohkem ei mahu neid praegusesse lauta ära. Olen pangas maad kuulanud, kas mulle antaks tootmise laiendamiseks laenu ja vastukaja on olnud positiivne.

Praegu, kui piima hind püsib 25 sendi juures liitri eest, ongi õige aeg laienemiseks, sest need, kes laienesid 40sendise hinna juures, investeerisid üle.

Minu tänasele edule on pannud aluse 90nendate aastate õige põllumajanduspoliitika, mis on võimaldanud Eesti põllumeestel praeguseks häid tulemusi saavutada.

Kunagi ma kandideerisin Keskerakonna nimekirjas ja siis ma küll nimetasin Mart Laari Eesti põllumajanduse hävitajaks. Kuid nüüd ma ei saa küll temale enam selliseid asju ette heita.

Olin Laari peale tige, sest tema aetud poliitikaga anti maad endistele omanikele tagasi ja ma pidin hakkama maid kokku ostma. Minul olid tootmisvahendid, maa aga kuulus kellelegi Tallinna, Pärnu või Kanada elanikule.

Esimesed toetused põllumeestele tulid siis, kui põllumajandusministriks oli Andres Varik. Enne seda pidasime ebavõrdset võitlust Euroopa Liidu toetuste najal eeliseid võitnud konkurentidega.

Täna annab mulle edasi liikumiseks kindluse koostöö Eestimaa Piimatootjate Ühistuga, mis garanteerib mulle stabiilse piima hinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles