Lugeja küsib: millest lähtuda kassikonservi ja krõbinate valikul?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üldiselt on kassid oma toidu osas väga valivad ja annavad omanikule oma eelistustest selgelt teada.
Üldiselt on kassid oma toidu osas väga valivad ja annavad omanikule oma eelistustest selgelt teada. Foto: Toomas Huik / Postimees

«Minul ja paljudel teistel kassiomanikel on tekkinud küsimus – milline kassikonserv poes müüdavatest on kassi tervise seisukohalt kõige tervislikum?» küsib üks kodulooma omanik.

«Nimelt liigub palju vastakaid arvamusi. Viimane infokild oli, et mida suurem toortuha protsent, seda ohtlikum kassile, kuna tekitab kuseelundkonnakive,» räägib lugeja.

«Samas vaadates pakenditelt, siis oli kohati isegi kallimatel konservidel see protsent suurem, krõbinatest ei maksa rääkidagi. Millest lähtuda kassikonservi ja krõbinate valimisel?» uurib ta soovitusi ka pensionärile taskukohase hinnaga kassitoidu kohta.

Vastab Tiina Toometi Loomakliiniku loomaarst Katrin Mägi.

Tuhk lemmikloomatoitude pakendil näitab tõepoolest mineraalainete sisaldust ning nagu ainete puudulikkus, on ka nende liigne sisaldus mõnikord kahjulik. Kasside põiekristallide ja -liiva tekkele aitavad kaasa tõesti spetsiifilised mineraalid, kõige enam peetakse süüdlaseks magneesiumi. Praeguseks on aga enamik lemmikloomasöötade tootjaid sellest vägagi teadlikud ning jälgivad mineraalide sisaldust.

Ülioluline on, et tuhaprotsenti kuiv- ja märgtoitude – konservid, «kiisueine portsjonid» – pakenditel ei saa kindlasti üks-üheselt võrrelda, sest märgtoitude kõige suurema mahuosa moodustab vesi. Kuivtoitude veesisaldus jääb alla 10 protsenti. Selle kohta, kas kass peaks sööma pigem kuivtoitu või märgtoite, ei ole kindlat soovitust. Mõlemal on oma eelised ja ohud.

Kuseteede tervise seisukohalt on märgtoidud kindlasti parem valik, sest kassid on üldiselt kehvad veetarbijad ning  märgtoitudega toitmine tagab neil lahjema uriini, kus kristallidel on raskem sadestuda ja kive moodustada. Hammaste tervise seisukohalt jälle on nende mehhaaniline puhastamine kuivtoitu närides kasulikum.

Selle valiku, millist toitu poeriiulilt eelistada, peavad inimesed ise tegema, lähtudes oma võimalustest ja  lemmiklooma isudest. Kassidega on väga tihi nii, et püüe neile tutvustada uusi maitseid ja tekstuure pole eriti edukas, kuna nad kipuvad eelistama tuttavat. Kui  rääkida rahast, siis Sheba ja Gourmet portsjonpakendite hinnad on kindlasti sama kallid või kallimadki kui professionaalsete kassitoitude hinnad.

Kuivtoitude puhul soovitavad arstid teha valik ikkagi loomakliinikutes või professionaalsetes lemmikloomakauplustes pakutavate vahel. Ning kui järgida pakenditel toodud söötmisnorme, siis kassi toidupäeva maksumus ei tule profitoitudega kuigi palju kõrgem kui supermarketist ostetud toitudega. Viimastes on rohkem ebavajalikku ballasti ning seetõttu ka päevanormid suuremad. Kuivtoitudega on ka kassi ülesöötmise oht suurem.

Üks väga oluline põhjus, miks veel eelistada lemmikloomadele toidu ostmist  kliinikust või lemmikloomapoest on see, et sealt peaksite te alati kaasa saama ka asjatundliku konsultatsiooni selles osas, milline toit just teie lemmiku ea, tervise ja eluviisidega kõige paremini sobib, ning milline on tema päevane vajalik toidukogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles