Selleks, et tervislikumalt süüa, ei pea loobuma oma lemmiktoitudest ja igapäevastest söömisharjumustest – ka väga väikesed muudatused nende valmistamisel aitavad menüüd tervisklikumaks muuta.
Üheksa lihtsat viisi, kuidas toitu tervislikumalt valmistada
Huffington Post jagab üheksa lihtsat soovitust, kuidas südametunnistuspiinadeta süüa ikkagi seda, mis meeldib ja maitseb, kui tuues oma menüüsse juurde rohkem juur- ja puuvilju ning katsetades erinevate söögitegemise võimalustega, saab neid samaaegselt ka tervislikumaks teha.
1. Katseta erinevaid söögitegemise viise
Pruunistamine ja praadimine ei ole ainukesed võimalused söögi tegemiseks. Röstimine toob välja mitmete köögiviljade looduslikult magusa maitse – näiteks rooskapsa, porgandite ja lillkapsa puhul. Aurutamine ja moorimine on samuti õlivabad söögitegemise võimalused.
2. Vaheta kanamunad välja tomatikastme vastu
Taimetoitlasele pikkpoissi või vürtsikat must-oa burgerit tehes võib näiteks toitu minevad kanamunad asendada tomatikastmega, mis on lahjem, kuid annab toidule väga hea maitse.
3. Katseta kõva tofuga
Paljud kasutavad toidu tegemisel tofu pehmemat varianti, kus ei ole muuhulgas väga lisatud ka maitseaineid, seetõttu ei taheta sageli seda uuesti proovida. Kõva tofut võib aga marineerimisel kasutada ükskõik millega. Samuti saab seda enne marinaadi panemist ka külmutada ja uuesti üles sulatada.
4. Lisa ohtralt röstitud küüslauku või šalottsibulat
Röstitud küüslauk ja šalottsibul lisavad toidule meeldivalt tugeva maitse, mis paljudel juhtudel meenutab lihatoite.
5. Kasuta küpsetiste tegemisel kõrvitsapüreed
Küpsetistesse minevat rasvainet ja kanamune saab asendada kõrvitsapüreega, mis lisab neile küll kerge kõrvitsamaitse. Seeõttu on seda kõige parem kasutada nendes küpsetistes, kus kasutatakse muuhulgas ka šokolaadi või kaneeli, sest kõrvits sobib just nendega kõige paremini kokku.
6. Asenda kanamunad banaaniga
Kuigi kõikide retseptide puhul ei ole otstarbekas sinnaminevaid kanamune asendada muude toiduainetega, saab nende hulka vähendada, kui asendada pool vajaminevast kogusest banaanipüreega. Banaanid ei aita küll tainast kergitada, seega tuleb küpsetistes siis kasutada kindlasti ka küpsetuspulbrit või soodat.
7. Kasuta rohkem erinevaid vürtse ja maitsetaimi
Sageli aitab toitude maitsele kaasa see, kui selle tegemisel on kasutatud võid, koort, õli või liha. Sama edukalt saab hea maitsega toidu ka siis, kui kasutada nende asemel erinevaid vürtse ja maitsetaimi, iseäranis, kui katsetada erinevate maitsekooslustega.
8. Sinep, balsamico ja sriracha kaste
Neid kolme toidulisandit hinnatakse praktiliselt igal pool maailmas. Kasutada saab neid nii marinaadi kui salatikastme tegemisel või neid lihtsalt toidule maitseks lisades.
9. Praadimise asemel eelista ahjus küpsetamist
Väga palju toite saab praadimise asemel sama edukalt praeahjus küpsetada. Seega, kui mõnes retseptis on kirjas, et toitu tuleks praadida, tasub proovida, kuidas see ahjus küpsetades välja tuleb.