Swedbanki pensionifondi klientidest said hotelliomanikud

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus fond alustas investeerimist Radisson Blu Sky hotelli ostmisega.
Uus fond alustas investeerimist Radisson Blu Sky hotelli ostmisega. Foto: Peeter Langovits

Jaanuaris tegevust alustanud 200 miljoni eurose mahuga EfTEN Kinnisvarafond II ostis 46 miljoni euroga Radisson Blu Sky hotellikinnistu omanikfirma ning hotelli opereeriva Astlanda Hotelli AS täisosaluse. Uue fondi ankurinvestorid on Swedbanki Balti pensionifondid.

Finantsinspektsioon kinnitas EfTEN Kinnisvarafond II tingimused 19. detsembril. Fond on kümne aastase tähtajaga, kinnine ja aktsiaseltsi baasil asutatud alternatiivne investeerimisfond, mille lõplik kaasatava omakapitali maht saab EfTENi teatel olema sada miljonit eurot.

Konservatiivsest finantseerimispoliitikast tulenevalt kujuneb fondi lõplikuks varade mahuks koos võõrfinantseeringuga 200 miljonit eurot, teatas ettevõte. Minimaalne investeering on 15 miljonit eurot ühe ärihoone kohta.

Erinevalt esimesest fondist ei tegele teine EfTENi teatel kinnisvaraarendusega.

«Kui EfTENi esimene kinnisvarafond keskendus finantskriisi järgsele oportunistlikule investeerimisstrateegiale, siis jaanuaris asutatud fondi strateegia on nn tuumikkinnisvaraobjektid, mille märksõnad on tuntus, stabiilsed üürnikud ja madalamad äririskid,» ütles fondijuht Viljar Arakas. EfTENi teatel välistab kahe fondi võimaliku huvide konflikti erinev investeerimisstrateegia.

Uue fondi ankurinvestorid on Swedbanki Balti pensionifondid. Swedbank Investeerimisfondid ASi juhi Kristjan Tamla sõnul otsustati pensionifondide rahaga siseneda kohalikule kommertskinnisvara turule ennekõike seetõttu, et siin on veel segmente, kus odav laenuraha pole varade hindasid märkimisväärselt üles surunud.

«EfTENi valisime koostööpartneriks eelkõige kahel põhjusel: usaldusväärne meeskond koos tugeva kinnisvaraalase taustaga ning EfTENi meeskonna avatud meel kujundada fondi tingimusi koostöös investoriga,» lisas Tamla.

Fondil on praegu siduvaid investeerimiskokkuleppeid 40 miljoni euro omakapitali ulatuses, teatas EfTEN. Esimeses emissioonis investeerisid fondi lisaks Swedbanki pensionifondidele ka Nordea Eesti ja LHV pensionifondid ning EfTENi esimese kinnisvarafondi eraisikutest investorid.

Ostetud hoone jätkab tegutsemist Radisson Blu kaubamärgi all ning uued omanikud ei plaani EfTENi teatel muudatusi hotelli juhtimises. Mõlema omandatud ettevõtte müüja on Galaren Invest B.V. Hoone omandamist finantseeris SEB Pank. Tehingut nõustasid PwC Legal ja Glimstedt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles