Vare: tööandjate manifesti ajastus ja sõnastus on valed

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Vare.
Raivo Vare. Foto: Peeter Langovits

Arengufondi nõukogu esimees Raivo Vare ütles tööandjate manifesti kommenteerides, et selle lähtekohad on õiged, aga ajastus ja mõningate punktide sõnastus vale.


Arengufondil on olemas samalaade dokument nimega Valge Paber ja kasvuvisioon on parasjagu koostamisel, aga need vaatavad pikema perioodi peale ette kui tööandjate manifesti neli aastat. «Meie vaatame majanduse konkurentsivõimekust ühiskonna kui terviku seisukohast, tööandjad lähtuvad aga oma positsioonilt ja need kaks lähenemist pole päris samad,» lausus ta.

Vare selgitust mööda on konkurentsivõime teatud piirini hinnapõhine, aga sealt edasi muutub see kvaliteedipõhiseks, mis aga pole kas tööandjate huviväljas või pole nad kõnealuses dokumendis veel sinnamaani jõudnud.

Vare hinnangul jääb tööandjail oma manifestis puudu komplekssest lähenemisest, kuid seda ei saa neile ka süüks panna, sest nemad ajavad oma asja. Küll aga arvab Vare, et sellise dokumendiga tuldi välja valel hetkel.


«Ega ei saa ju öelda, et meie sotsiaalsüsteem praegusel kujul jätkusuutlik oleks. Samuti pole midagi kriminaalset pensioniea tõstmises 67. eluaastani, sest taoline diskussioon käib paljudes riikides. Aga praegusel hetkel, kui kriis alles kestab ja just jõudsime 65 osas kokkuleppele, ei lähe see lihtsalt rahvale kuidagi peale ja sellest see väga valuline reaktsioon,» rääkis Vare.

Ta lisas, et mõistab tööandjate keskliidu soovi fikseerida oma põhiseisukohad valimiskampaania alguseks ja sellest tulenes tõenäoliselt ka mõningane kiirustamine ja avaliku arvamusega mitte arvestamine. Ka manifesti teksti hindas Vare äärmiselt ebaühtlaseks, sest mõned ettepanekud on väga konkreetsed, teised aga liiga üldised.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles