Darling: pankurid kavaldasid boonustemaksu üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alistair Darling.
Alistair Darling. Foto: SCANPIX.

Endine Briti rahandusminister Alistair Darling tunnistas eile, boonustele kehtestatud kasumimaks pankurite käitumist ei muutnud, kuna «loomingulised finantsistid» leidsid viise selle vältimiseks.

Darling käis nimetatud maksu välja möödunud aastal, mil avalikkuse protestikisa pankurite töötasude üle enneolematult valjuks läks. Ta kahtleb, kas uus koalitsioon seda maksu uuesti proovida üritab.

Samas hoiatas ta finantstööstust, et kui avalikkuse muresid jätkuvalt ignoreerida kavatsetakse, tulevad vältimatult uued ja ilmselt sama ebamugavad reformid.

«Ma usun, et see maks jäi ühekordseks ürituseks, kuna ausalt öeldes on need inimesed, keda sa vahele võtta proovid, eriliselt head vingerdajad. Nad leiavad alati mingisuguse loova lahenduse, kuidas selliseid olukordi tulevikus vältida,» ütles Darling Jaapani investeerimispanga Nomura poolt sponsoreeritud finantsteenuste konverentsil.

«Minu peamine soov oli edastada neile sõnum, et me elame kõik koos selles samas maailmas,» ütles ta.

25 000 naela ületavatele boonustele kehtestatud 50-protsendiline maks oli Londoni Citys ülimalt ebapopulaarne. Kurdeti, et kõik talendid jooksevad laiali – kes New Yorki, kes Šveitsi või Aasiasse.

Sel nädalal saidki need hirmud taas kinnitust, kuna Credit Suisse, olles 2009. aastal maksu tõttu küll oma boonusekassat kärpinud, premeerib septembris ühekordse boonusega ligikaudu 400 tipptöötajat Londonis.

Credit Suisse ütles, et boonused on mõeldud konkurentsivõime säilitamiseks USA ja Euroopa pankadega, mis maksu enda kanda võtsid, et seda mitte töötajate kaela veeretada. Kuna boonustemaks aprilli seisuga enam ei hehti, on uued summad maksuvabad.

Valitsuskoalitsiooni jaoks on taas kerkima hakanud boonused üks ebameeldiv teema – eriti liberaaldemokraatidele, kes sooviksid tõestada, et eelarvekärbete valu jaguneb võrdselt kõigi vahel.

Koalitsioon ei tahaks kuidagi pankureid täiendavalt kammitsema asuda, kuna kehtestas juunikuises eelarves nagunii juba 2 miljardi suuruse pangamaksu. Uut boonustemaksu hetkel arutlusel ei ole.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles