Uuring: ülemuse läheduses teeseldakse positiivsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: ülemuse läheduses teeseldakse positiivsust
Uuring: ülemuse läheduses teeseldakse positiivsust Foto: PantherMedia

Üldtuntud käibetõde sai ka teadusliku tõestuse: ülemuste pilgu all kipuvad alluvad tavalisest rõõmsamat nägu tegema, kirjutab Wall Street Journal.

Lähiajal teadusajakirjas Journal of Occupational and Organizational Psychology ilmuva uuringu järgi tunnistasid suurem osa uuringus osalenud töötajatest, et ülemustega samas ruumis viibides üritatakse näole manada naeratust ning väljendada positiivseid emotsioone, samal ajal kui kolleegidega kohtudes ollakse ausamad.

“Kui inimesed tunnevad, et riskide võtmine on ohutu, on vähem tõenäoline, et nad teesklevad positiivseid emotsioone,” ütleb uuringut läbiviinud teadlasterühma juht, Põhja-Carolina ülikooli doktorant Jane Shumski Thomas.

Ühe uuringus sisalduva eksperimendi käigus paluti 150 regulaarselt töökoosolekuid väisavalt töötajalt kirja panna nende koosolekute käigus ja peale selle lõppu tekkinud emotsioonid. Osalejatelt küsiti muuhulgas, kas nad pidid “teistega inimestega suhtlemisel näitlema” ning “teesklema teiste osalejatega suhtlemisel head tuju”.

Vastustest selgus, et töötajad tunnistasid, et ülemuste ruumisoleku ajal peidetakse oma tõeliseid tundeid ja arvamusi, samas kui nende lahkudes ollakse töötajate omavahelistes vestlustes ausamad.

Teadlaste hinnangul tuleneb tõeliste emotsioonide peitmine töötajate soovist oma ülemusele positiivse suhtumisega muljet avaldada, mis peaks avardama ühtlasi ka ametikõrgenduse ja palgatõusu tulevikuvaateid. Kuigi paljud juhid väidavad, et soovivad ausat ja konstruktiivset tagasisidet, on negatiivse suhtumisega töötajatel oma karjääri edendamine raskem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles