Blair ei kahetse Iraagi invasiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi sõja kohta algatatud uurimise tähttunnistaja Tony Blair 2007. aastal Basras Briti sõduritele kõnet pidamas.
Iraagi sõja kohta algatatud uurimise tähttunnistaja Tony Blair 2007. aastal Basras Briti sõduritele kõnet pidamas. Foto: AFP / Scanpix

Endine Briti peaminister Tony Blair ei kahetse oma otsust toetada Iraagi invasiooni, kuid tunnistab, et hargnenud sündmuste kogu õudust ta ette näha ei osanud.

Blair võtab oma 10-aastase peaministripõlve kokku täna ilmuvas raamatus «A Journey». Teos sisaldab hulgaliselt õigustusi ja põhjendusi, vabandusi aga mitte ühtegi – mis mitmel Briti kriitikul kindlasti harja punaseks ajab.

«Sõnades ma andeks paluda ei või. Loodan vaid, et suudan oma ülejäänud elu ja tegudega surma tragöödiat kasvõi osaliselt lunastada,» kirjutab Blair.

Blair on USAs palju populaarsem kui kodumaal. Täna tähistabki ta oma raamatu ilmumist Washingtonis, kus osaleb Lähis-Ida rahusaadikuna Valge Maja lõunasöögil.

Raamat ilmus trükist ajal, mil president Barack Obama USA sõjaoperatsioonid Iraagis ametlikult lõppenuks kuulutas.

Avalikult esitleb Blair raamatut Suurbritannias 8. septembril, andes soovijatele ka autogramme. Üritus võib tulla protestiderohke ja turvameetmed on tõenäoliselt karmid.

Kuigi Blair jääb kindlaks, et otsus Iraaki tungida oli õige, kirjutab ta ahastusega rohketest hukkunutest ning tunnistab, et mõtleb ohvitele iga päev.

«Tuleb tõdeda, et sellist luupainajat ei osanud ma ette näha. Mille eest kannan ka vastutust,» lisab ta.

Memuaaride kirjutamiseks – täitesulepea abiga – kulus Blairil kolm aastat. Lisaks on tulnud tegeleda rahuläbirääkimistega Lähis-Idas, heategevusega ning tulusa ja õitsva konsultatsiooniäriga.

Kuigi Blair on alates 2007. aastat Briti poliitiliselt maastikult samahästi kui kadunud, kannavad paljud tema peale siiamaani vimma, kuna usuvad, et peaminister viis Suurbritannia Iraaki valedel kaalutlustel.

Suur osa raamatust kulub arvete klaarimiseks endise rahandusministri Gordon Browniga, kes kõik need kümme aastat järjekindlalt Blairilt ameti ülelöömist kavandas.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles