Šveitsi privaatpangad võitlevad ellujäämise nimel

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi privaatpanga Julius Baer peakonteri aken Zürichis.
Šveitsi privaatpanga Julius Baer peakonteri aken Zürichis. Foto: SCANPIX

Šveitsi frangi äkiline suur kursitõus kaks nädalat tagasi, paneb surve alla Ševitsi privaatpangad – oodata on koondamisi ja pankrotte.

Pankurid ja analüütikud usuvad, et Šveitsi frangi tugevnemine mitmekümne protsendi võrra on privaatpankade ja varahaldusfirmade jaoks väga laastav, sest suur osa nende kuludest on frankides, aga suurem osa tuludest tuleb välisvaluutas.

Reitinguagentuur Moody’s ütles, et kõige rohkem kannatavad Julius Baer, Zuercher Kantonalbank, Credit Suisse ja UBS.

Šveitsi suurim privaatpank Julius Baer kinnitas Financial Timesi fondimajanduse lisalehele FTfm, et töötajate vähendamine on üheks võimaluseks kulude kokkuhoiul.

«See teeb nende ellujäämise väga raskeks,» ütles konsultatsioonifirma KPMG Zürichis asuv partner Christian Hintermann. «Suured pangad tulevad sellega toime, väikesed pangad, mille varade väärtus jääb alla 10 miljardi Šveitsi frangi (10 miljardit eurot), on tõsises ohus.

Hintermanni sõnul kaotavad kõige suurema löögi all olevad pangad 10-15 protsenti oma teenustasutuludest. See avaldab survet Šveitsi pangandussüsteemile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles