Asepeaminister: Vene majandus on väga raskes seisus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Langus.
Langus. Foto: SCANPIX

Venemaa majandus on praegu väga raskes seisus ja neid probleeme ei saa alahinnata, ütles Venemaa esimene asepeaminister Igor Šuvalov Sberbanki korraldatud hommikusöögil Davosis.

Ta tõdes, et on mitmeid majanduse arengu stsenaariume. Olukord võib halveneda nagu 2009. aastal, Venemaa ekspordi hinnad võivad tõusta, kui see ei lahenda majanduse struktuuriprobleeme. Aga ta lisas, et paanikaks ei ole põhjust, vahendab BNS.

«Vene majanduse häda on selles, et 2008. aasta kriisi ajal välja töötatud majanduse moderniseerimise programm heideti kõrvale niipea, kui nafta hind hakkas tõusma. Aastail 2011-2012 hakati mõtlema, et kõik on hästi ja kriis on läbi. Kuid tegelikult ei olnud kriis läbi,» ütles asepeaminister.

«Kriisist väljumise asemel liikusime uude kriisi juba enne Ukraina sündmusi ja siis sai selgeks, et tegemist on struktuurikriisiga. Siis algasid sanktsioonid. See kõik on väga ebameeldiv, aga võib-olla pakub see aasta Venemaale uue võimaluse,» lisas Šuvalov.

Arenguks vajab majandus investeeringuid, kuid geopoliitilistel põhjustel on need raskendatud. Valitsus peab valmis olema pikaajalisteks välispiiranguteks, mida on kogenud näiteks Tšiili ja Lõuna-Aafrika.

«Ma ei usu, et poliitikud suudaksid Ukraina kriisi kiiresti lahendada. Kuid Lõuna-Aafrika ja Tšiili kogemustele tuginedes on võimalik, et moodsat majandust saab arendada ka rasketes poliitilistes tingimustes,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles