Eesti ettevõtjate kindlustunne on aastaga kõvasti langenud

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui maailma tippjuhtide usk oma ettevõtte kasvu on eelmise aastaga võrreldes jäänud samale tasemele (39% usub oma ettevõtte kasvu), siis Eesti ettevõtete kindlustunne on märgatavalt langenud, selgus PWC uuringust.

Kui aasta tagasi oli neid Eesti tippjuhte, kes olid veendunud oma ettevõtte käibe kasvus lähema 12 kuu jooksul 41 protsenti, siis seekord vaid 25 protsenti. Lisaks pidasid 38 protsenti tippjuhtidest käibe kasvu pigem tõenäoliseks, kuid tervelt 37 protsenti ennustas käibe langust.

Eesti ettevõtjate optimismiindeks on sellega ligilähedane Skandinaavia kolleegide omaga, kelle hulgas on käibe kasvus veendunuid 26 protsenti.

Globaalselt oli märkimisväärseimaks trendiks optimismi kasv mitmes arenenud riigis ja langus BRICS riikides. Nii näiteks oli USA juhtidest oma ettevõtte kasvus veendunud 46 protsenti (aasta varem 36%) ja Suurbritannias 39 protsenti (aasta varem 27%). Suurim langeja oli Venemaa, kus oma ettevõtte kasvu uskus vaid 16 protsenti tippjuhte (aasta varem 53%).

Kolmeaastases perspektiivis on Eesti ettevõtjate optimismi langus olnud väiksem: 28 protsenti vastanuist on veendunud oma ettevõtte aastase müügikäibe suurenemises kolme aasta jooksul ning 57 protsenti peavad seda üsna tõenäoliseks. Vaid 2 protsenti vastanuist ei usu oma ettevõtte müügikäibe kasvu keskpikas perspektiivis ning 13 protsenti kahtleb selles. Maailma ja Euroopa tippjuhtidega võrreldes on meie ettevõtjate kindlustunne kolme aasta lõikes pisut nõrgem, ent taaskord Skandinaaviamaadega üsna samal tasemel.

Eesti tippjuhtide uuring viidi läbi internetiküsitlusena PwC globaalse tippjuhtide uuringu raames jaanuaris 2015. Uuringu küsimustik tugines globaalse uuringu küsimustikule ja oli kohaldatud Eesti oludele. Uuringus osales üle 60 Eesti ettevõtte tippjuhi. Ettevõtetest 32 protsenti olid valdavalt Eesti ja 57 protsenti välismaa erakapitalile kuuluvad ning 12 protsenti riigi või munitsipaalomanduses. 43 protsendil uuringus osalenud ettevõtete aastakäive ületab 40 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles