Mida tasub teada uuest operatsioonisüsteemist Windows10

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satya Nadella
Satya Nadella Foto: SCANPIX

Microsoft tutvustas kolmapäeva õhtul Ameerikas Windows-i uut põlvkonda, mille kasutuskogemused viivad kasutajad personaalsete arvutite ja nutiseadmete uude ajastusse. 

“Windows 10 markeerib uue isiklikuma arvutikasutamise ajastu algust, kus üha suuremat rolli mängib mobiilsus ja pilvepõhisus,” ütles esitlusel Microsofti juht Satya Nadella. “Meie eesmärk on panna Windowsi 1,5 miljardit olemasolevat kasutajat uude platvormi armuma ning veel miljardid lõplikult Windowsi kasuks otsustama,” lisas Nadella.

Lisaks mitmetele märkimisväärsetele uuendustele, esitleti ka kahte uut seadet, mis laiendavad Windowsi kasutamise väga suurtele ekraanidele ning üldse ilma ekraanita keskkonda – holograafilisse maailma.

Uue põlvkonna Windows 10 on pärast väljatulekut kõikidele senistele Windows 7, Windows 8.1 ja Windows 8.1 telefoni kasutajatele esimesel aastal uuendamiseks tasuta.

Windows 10 toob endaga kaasa mitmeid uusi lahendusi:

  • Tahvel- ja personaalarvutid saavad virtuaalse assistendi Cortana, mis annab seadme kasutajale soovitusi, juhatab kiiremini otsitava infoni ning jagab tähelepanu nõudvaid meeldetuletusi. Eelmisel aastal Windows telefonil esmakordselt kasutusele võetud Cortanaga toimub suhtlus kõnes või kirjas. 
  • Uue põlvkonna veebilehitseja Sparta muudab interneti kasutajale lihtsamini käsitletavaks. Muuhulgas saab klaviatuuri või pliiatsiga teha otse veebilhele märkmeid ja neid oma sõpradega jagada. Samuti on veebis olevate artiklite lugemiseks kasutusel eraldi lugemisvaade, mis avab artikli lihtsal kujul ning ilma kõrvalise sisuta.
  • Xbox Live ja uus Xbox rakendus tõstavad Windows 10-l mängukogemuse kvaliteeti. Mängida saab mitme seadme vahel ning kanda mängupilti Xbox Oneist otse Windows 10-ga töötava seadme ekraanile. Tänu DirectX 12 kasutamisele on mängud ka väga kõrge kvaliteedi, kiiruse ja graafikaga.
  • Spetsiaalselt Windowsi jaoks on loodud universaalsed Office-i rakendused, mis töötavad nii telefoni, tahvelarvuti kui ka personaalarvuti puhul suures osas puutetundlikult.
  • Windows 10 lülitub lihtsalt ümber klaviatuuri-hiire ja puutetundliku kasutamise vahel.
  • Uued sisseehitatud universaalsed foto, video, muusika, kaardi, inimeste ja suhtluse ning e-kirja ja kalendri rakendused, mille sisu sünkroniseeritakse läbi OneDrive’i. 

Lisaks tutvustas Microsoft kahte seadet, mis läbi Windows 10 platvormi näitavad kasutajatele Microsofti uuendusmeelsust:

  • Microsoft HoloLens avab Windows 10 kaudu ukse uude holograafilisse maailma. Windows 10 muudab hologrammi kaudu senise seadme keskse arvutikasutamise palju isiklikumaks ja inimesekesksemaks. Kasutades Microsofti prillidega peavõru HoloLens saab seade aru, kuhu inimese pilk on suunatud ning mida ta oma käte ja häälega ütleb. Hologrammid joonistuvad prilliekraanile, nii et need tunduvad kolmemõõtmelises ruumis päris objektidena.
  • Windows 10 võetakse kasutusele uuel suure ekraaniga seadmel, mida saab tööpinnana kasutada terve meeskond, et ühiselt midagi luua või jagada. Microsofti Surface Hub abil saab võtta viimast Windows 10, Skype ja Office 365 poolt pakutavast ning koondada kõiki kollektiivi liikmeid sama töövahendi kaudu.

Täpsemat infot Windows 10 ja uue platvormiga kaasnevate uuenduste kohta leiab veebilehelt microsoft.com/windows10story. Järgmisel nädalal avalikustab Microsoft Windows 10 uusima tehnilise ülevaate personaalarvutile ning veebruaris esmakordselt ka telefonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles