Sutter: Eesti Energia sihib töötavat rafineerimistehast Euroopas

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.
Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Energia kaalub põlevkiviõlist mootorikütuse tootmist mõnes Euroopa rafineerimistehases, mis asendaks diislitehase kuluka ehitamise Auveresse, rääkis energiakontserni juhatuse esimehe ameti detsembris vastu võtnud Hando Sutter.

Kas põlevkiviõlist diislikütuse valmistamise tehase plaan on nüüd lõplikult maha maetud?

Oma rafineerimistehase rajamine on vaid üks võimalus, mis nõuab väga suuri õlitootmise mahtusid. Kuid on ka võimalus hakata põlevkiviõlist diislikütust tootma mõnes juba olemasolevas rafineerimistehases.

Millised rafineerimistehased võiksid olla põlevkiviõli tootmisel Eesti Energia partneriteks? Leedu, Soome omad?

Tegemist on partneriga Euroopa Liidus. Ta peab olema tehnoloogiliselt sobiv, äriliselt motiveeritud ja omama kasutamata võimsusi. Läbirääkimised on pooleli ja rohkem infot saame anda, kui otsused on tehtud. Hetkel teeme teadus-arendustööd, äriskeem pole praegu veel mure number üks.

 

Teie eelkäija Sandor Liive esines kriitiliselt keskkonnaministeeriumis ette valmistatud keskkonna- ja ressursitasude teemal. Milline on teie seisukoht?

Kui tasudega üle vindi keerata, jäävad põlevkivi väärindamiseks kavandatud investeeringud tegemata. Tegime ettepaneku, et ressursitasud peaksid olema indekseeritud vastavalt õli hinnale maailmaturul. Mida madalamad on õli hinnad maailmaturul, seda paremini ka ametnikud meie ideesse suhtuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles