Euroopa Liit loodab sealihaekspordi taastumisele Venemaale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liha Rakvere lihakombinaadis
Liha Rakvere lihakombinaadis Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni esindaja kinnitas teisipäeval lootusi, et Euroopa Liidu sealihaeksport Venemaale võib peagi taastuda.

Euroopa Liidu ja Venemaa veterinaarametnikud arutasid hiljuti seda teemat ning tulemused olid lootustandvad, tunnistas Euroopa Komisjoni keskkonna-, toidu ja tervishoiu teemade pressiesindaja Enrico Brivio teisipäeval Brüsselis.

«On toimunud mõned kontaktid Euroopa Komisjoni vastavate teenistuste ja Venemaa veterinaarteenistuse esindajate vahel Berliinis rahvusvahelise Grüne Woche messi raames. Tulemused olid positiivsed ja lubaksid jätkata EL-i mõningate (sealiha)produktide eksporti Venemaale,» märkis Brivio pressikonverentsil.

«Aga kuidas nende kontaktide tulemused ellu rakenduvad, see selgub lähipäevil jätkuvate kõnelustel. Hetkel ma ei nimetaks seda veel kokkuleppeks,» rõhutas Euroopa Komisjoni esindaja.

Suuremat selgust sealiha ning sellest valmistatud toodete Venemaale eksportimise osas võib oodata esmaspäevaks, kui Brüsselis toimub Euroopa Liidu põllumajandusministrite nõukogu.

Venemaa sulges oma turu Euroopa Liidust pärit sealihale 2014. aasta jaanuaris, viidates metssigadel leitud sigade aafrika katku juhtumitele Valgevenega külgnevates Leedu ja Poola piirkondades. Impordikeeld on põhjustanud ühenduse lihatootjatele märgatavaid kahjusid, kuna Venemaale läks 2013. aastal veerand EL-i sealihaekspordist, kogumahus 1,4 miljardit eurot.

Euroopa Liit on impordipiirangu lahendamiseks pöördunud ka Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) poole, kuna leiab, et üksikud ja piiratud ulatuses leitud seakatku juhtumid ei saa olla aluseks terve 28-liikmelise ühenduse sealihaimpordi keelustamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles