Nafta odavnemine sunnib Venemaad uutele kärbetele

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta tootmine.
Nafta tootmine. Foto: SCANPIX

Venemaa riigieelarve vajab majanduslanguse tõttu täiendavat kärpimist, teatas kolmapäeval Moskvas Gaidari majandusfoorumil esinenud rahandusminister Anton Siluanov.

„President andis meile ülesande vähendada reaalkulusid 5 protsendi võrra,“ ütles Siluanov RBK teatel.

Nafta hinna langedes alla 50 dollari  barreli eest kaotab Venemaa riigieelarve rahandusministri sõnul investeerimisallikaid mahus kolm triljonit rubla, kirjutas Vedomosti. Tegemist on ligi 40 miljardi euro suuruse summaga. Venemaa riigieelarvesse kavandatakse üle 15,5 triljoni rubla laekumisi ehk ligikaudu 204 miljardit eurot. Kusjuures varem kärbiti eelarve mahtu esialgsete sooviga võrreldes kümne protsendi võrra, mis andis kokkuhoidu kõigest 1 triljoni rubla ehk ligi 13 miljardit eurot.

„Eelarve näeb 2015. aastaks ette kulude kasvu 11,7 protsenti. Majanduse kasvutempo aeglustudes on see lihtsalt absurdne,“ ütles Siluanov.

Ministri sõnul ei saa kulude kasvust loobuda, kuid kavandatud 11,7 protsendi asemel peaks valima 5protsendilise kasvu. „Rohkem me välja ei vea,“ tõdes Siluanov.

Ministri sõnul tuleb valitsusel asuda kavandatust hoogsamalt raha võtma reservfondist. Samas selgitas ta, et lahendus peitub nii pensioni- kui ka sotsiaalsüsteemi reformimises, mille abil saab survet riigieelarvele vähendada.

Praeguste arengute juures jätkuks Venemaa erinevatest reservfondidest kõikide soovitud kulutuste katmiseks vaid pooleteiseks aastaks, väitis Sberbanki president German Gref.

Eile päeval püsis erinevate naftamarkide hind maailmaturul 45-46 dollari vahel barreli eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles