Piimatöösturid asusid Jaapani suurkorporatsiooniga läbirääkimistesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-Piima juustutööstus.
E-Piima juustutööstus. Foto: Margus Ansu

Eesti piimatöösturid on koos väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sullinguga visiidil Jaapanis, kus loodetakse jõuda lõplike kokkulepeteni. Läbirääkimised käivad peamiselt ühe sealse suurkorporatsiooniga.

«Ettevalmistused visiidiks on pikalt käinud ja nüüd on see ka teoks saamas. Kohtume seal juustu ja vadakupulbri ostjatega,» ütles Piimaliidu ja E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas BNSile. Piimatööstused soovivad Jaapani turule müüa poolkõvasid juustusorte, peamiselt Edamit ja Goudat, lisas ta.

Ta märkis, et pikalt kestvad läbirääkimised on Jaapani turu eripära. «Sealsetele ettevõtjatele on vaja teha väga palju selgitustööd ning nad soovivad partnerit väga põhjalikult tundma õppida. Läbirääkimised on seni kulgenud kenasti ning pärast visiidi toimumist ei peaks enam kokkulepetel takistusi olema,» rääkis Murakas.

Läbirääkimised on tema sõnul käinud peamiselt ühe korporatsiooniga. «E-Piim ja Saaremaa Piimatööstus käivad selles küsimuses kindlasti üht rada, kuna meie pakutavad juustusordid on sarnased. Oluline on strateegiline partnerlus üle maailma – Eesti turg on niivõrd väike, et väikesel tegijal on üksi keeruline eksportida. Nüüd soovitame saavutada strateegilist partnerlust ka Jaapaniga,» rääkis Murakas.

Sulling on 18.–25. jaanuaril koos Eesti ettevõtjate delegatsiooniga visiidil Jaapanis, et arutada kahe riigi majanduskoostööd logistika, infotehnoloogia ning keemiatööstuse osas ning tutvumaks Eesti piimatoodete müügivõimalustega riigis ning laiemalt Aasias.

«Eestil on Jaapaniga head majanduslikud suhted, koostöö on olnud tihe ja tulemuslik, kuid kindlasti on veel kasutamata võimalusi, millest võiks mõlemale poolele kasu olla,» ütles Sulling pressiteate vahendusel. Tema sõnul on Eestil kontaktid Jaapani kontsernidega tekkinud saastekvootide müügitehingute käigus ning see on hea alus tihedamate suhete loomiseks.

Väliskaubandus- ja ettevõtlusminister kohtub Jaapanis korporatsioonide esindajatega, kavas on ka kohtumised ettevõtlusorganisatsioonide ning Jaapani parlamendi Jaapani-Eesti sõprusrühmaga. Ministrit saadab äridelegatsioon, kuhu kuuluvad Eesti keemia-, metalli- ja piimatööstuse ning transiidi-, logistika- ja infotehnoloogiasektori ettevõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles