Pangad valmistuvad Kreeka lahkumiseks eurotsoonist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Goldman Sachs teenis Kreeka «abistamisega» sadu miljoneid, lükates riigi sügavamale võlasohu.
Goldman Sachs teenis Kreeka «abistamisega» sadu miljoneid, lükates riigi sügavamale võlasohu. Foto: SCANPIX

Pangad ja teised finantsasutused Euroopas teevad stressiteste oma süsteemidele ning pühivad tolmu paari aasta eest tehtud varuplaanidelt Kreeka võimaliku lahkumise puhuks euroalast pärast peatseid võtmelisi valimisi.

Lähedalseisvate allikate sõnul tegelevad selliste ettevalmistustega näiteks Citigroup, Goldman Sachs Group ja maaklerfirma ICAP, kirjutab Wall Street Journal.

Muu hulgas kontrollivad firmad põhjalikult oma partnerite olukorda, keda Kreeka lahkumine oluliselt mõjutaks. Nad vaatavad üle krediidiriske ning testivad, kuidas rahastada piiriüleselt kohalikku tegevust.

Mõned ettevõtted vaatavad üle oma maksesüsteeme ning katsetavad valuutadega kauplemise platvorme, et näha, kuidas nood tuleksid toime uue Kreeka raha lisandumise või kapitali kontrolli rakendumisega.

Enamik analüütikuid hindab Kreeka lahkumise šanssi siiski madalaks. Commerzbankist pakuti selleks alla 25 protsendi.

«Looda parimat, valmistu kõige hullemaks,» ütles konsultatsioonifirma Grey Spark juhtivpartner Frederic Ponzo.

Mõnede Euroopa pankade jaoks tähendab see lihtsalt 2011. ja 2012. aastal koostatud plaanide väljaotsimist – ka toona oli Kreeka väljumise võimalus väga aktuaalne teema.

Sel nädalavahetusel läbiviidud arvamusküsitluste valguses on Kreekas jätkuvalt populaarseim opositsiooniline vasakpartei Syriza. Kuigi viimase kampaania ei ole ehitatud euroalast lahkumisele, on valitsev koalitsioon maalinud 25. jaanuaril toimuvatest varajastest valimistest pildi kui «sees-väljas» referendumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles