Puu- ja köögiviljade mürkainete kontroll on vähenenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puu- ja köögiviljades sisalduvate mürkainete kontrollimiseks võetakse varasemast vähem proove.
Puu- ja köögiviljades sisalduvate mürkainete kontrollimiseks võetakse varasemast vähem proove. Foto: Raigo Pajula

Põllumajandusuuringute keskuse hinnangul on toiduohutuse järelevalve käigus võetud proovide arv viidud Eestis miinimumini, mis ei võimalda saada ülevaadet pestitsiidijääkide sisaldusest Eestis müüdavates puu- ja köögiviljades.

Põllumajandusuuringute keskuse jääkide ja saasteainete labori kvaliteedijuht Merike Toome ütles Saarte Häälele, et võrreldes möödunud aastaga vähenes laboris tehtavate toiduohutuse järelevalve proovide arv 170-lt 110-le. Tippaastatel on laboris tehtud 400 proovi.

Toome hinnangul katab analüüsiks esitatavate proovide arv küll Euroopa Liidu seireprogrammis ettenähtud proovide arvu, kuid ei taga toiduohutuse kontrolli eesmärkide täitmist.

Praegu on Euroopa Liidus monitooritavate taimekaitsevahendite nimekirjas 220 toimeainet, nende isomeeri ja metaboliidi. Jälgitavate toimeainete nimekirja lülitatakse järjest uusi nimesid, ka Eestis lubatud taimekaitsevahendite nimekiri pikeneb igal aastal.

Ehkki valdavalt jääb pestitsiidide sisaldus põllumajandussaadustes lubatu piiresse, on teatud riike ja tooteid, kuhu jääb taimekaitsevahendite jääke rohkem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles