Teder avab reedel Kiievis suure kaubanduskeskuse

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiievi kesklinn.
Kiievi kesklinn. Foto: Liis Treimann

Kokku 68 000 ruutmeetri suurune kaubanduskeskus Dneprovskaja Pristan ZAO asub Kiievi kesklinnas, tänaseks on sellest kasutusel jaemüügi osa, mida opereerib Prantsuse jaemüügikett Auchan, lisanduvad rahvusvaheliste kaubamärkidega seotud kaupluste osa, kino, toitlustusala ja parkimismaja.

Hillar Tederi sõnul on tegu Ukraina suurima kaubanduskeskusega, millest nüüdseks on valmis esimene järk. Kokku hindas ta investeeringu suuruseks 150 miljonit USA dollarit. 2012. aasta jalgpalli MMiks lubas ta umbes samapalju juurde ehitada.

Tederi sõnul saab Ukrainas äri ajada küll, aga selleks tuleb seal pidevalt kohal olla. «Ei saa nii, et käid vahetevahel vaatamas, kuidas asjad edenevad,» lausus ta.

Objektil tegid tagatise alusel erinevaid töid 5 Eesti ehitusettevõtet. Tederi sõnul oli tegemist edukate Eesti ehitusettevõtetega. 395. Lisaks neile sai tööd veel mitu Eesti projekteerimisbürood, millele see andis hea võimaluse suurele Ukraina turule sisenemiseks.

Seoses Ukraina majanduskeskkonna halvenemisega muutusid vahepeal ka selle projekti finantseerimistingimused, mistõttu viibis ka valmimine ning tuli sõlmida täiendavaid kokkuleppeid ehitajate ja teiste osapoolte vahel. Samas odavnes projekt tänu ehitushindade langusele märkimisväärselt.

18. detsembril 2008 väljastas Kredex eksporditagatise Eesti ehitusettevõtjatele kokku kuni 300 miljoni krooni ulatuses Kiievi hüpermarketi ja veel kolme võimaliku hüpermarketi rajamiseks Ukrainas. Tegelikult kasutati limiiti vaid ühe objekti tarbeks, seoses keerukate majandusoludega teiste objektide arendamist plaanitud mahus ei jätkatud.

Limiidist võeti kasutusele 200,1 miöljonit krooni, mida Kredex tagas 90 protsendi ulatuses. Tagatavate objektide arendust rahastavad lisaks Expert Capital grupile erinevad rahvusvahelised finantsasutused, sealhulgas EBRD.

«Selle objektiga aidati Ukraina turule mitmeid Eesti tugevaid ehitusettevõtteid, millel on tulevikuks ette näidata märkimisväärne ja terviklik objekt, mille ehitamisel on kasutatud Ukraina oludes uudseid ehituslikke lahendusi,» ütles Kredexi juhataja Andres Treier.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles