ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni FAO koostatav toiduhinnaindeks langes 2014. aastal nagu ka kahel eelneval aastal, teatas FAO täna.
FAO: toidu hind kukkus üle maailma kolmandat aastat järjest
Keskmine toiduhinnaindeks oli mullu 202 punkti, 3,7 protsenti madalam kui tunamullune keskmine. Indeks langes hoolimata sellest, et lihahind on tõusnud kõigi aegade kõrgeimale tasemele, teatas FAO. FAO toiduhinnaindeksi liha allindeksi keskmine tõusis 2014. aastal 8,1 protsenti 2013. aastaga võrreldes 199 punktini.
Teised toiduhinnaindeksis sisalduvad allindeksid – teravili, piimatooted, taimeõlid ja suhkur — langesid kõik eelmisel aastal.
Piimatoodete allindeks kukkus 2,3 protsenti aastases võrdluses 174 punktini, mis on madalaim tase 2009. aastast saadik. Piimatoodete hind kukkus ennekõike Venemaa ja Hiina vähenenud impordi tõttu. Enim langesid piimapulbri, või ja juustu hinnad.
Taimeõli ja suhkru allindeksit mõjutas nafta hinna odavnemine. Nimelt vähenes palmiõli kasutamine biodiislikütuse valmistamiseks ja suhkrust etanoolikütuse tootmine seoses langeva naftatoodete hinnaga.