FAO: toidu hind kukkus üle maailma kolmandat aastat järjest

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FAO andmeil odavnes toit maailmas kolmandat aastat järjest – välja arvatud liha. Pildil lihamüügilett Minskis.
FAO andmeil odavnes toit maailmas kolmandat aastat järjest – välja arvatud liha. Pildil lihamüügilett Minskis. Foto: VASILY FEDOSENKO / REUTERS

ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni FAO koostatav toiduhinnaindeks langes 2014. aastal nagu ka kahel eelneval aastal, teatas FAO täna.

Keskmine toiduhinnaindeks oli mullu 202 punkti, 3,7 protsenti madalam kui tunamullune keskmine. Indeks langes hoolimata sellest, et lihahind on tõusnud kõigi aegade kõrgeimale tasemele, teatas FAO. FAO toiduhinnaindeksi liha allindeksi keskmine tõusis 2014. aastal 8,1 protsenti 2013. aastaga võrreldes 199 punktini.

Teised toiduhinnaindeksis sisalduvad allindeksid – teravili, piimatooted, taimeõlid ja suhkur — langesid kõik eelmisel aastal.

Piimatoodete allindeks kukkus 2,3 protsenti aastases võrdluses 174 punktini, mis on madalaim tase 2009. aastast saadik. Piimatoodete hind kukkus ennekõike Venemaa ja Hiina vähenenud impordi tõttu. Enim langesid piimapulbri, või ja juustu hinnad.

Taimeõli ja suhkru allindeksit mõjutas nafta hinna odavnemine. Nimelt vähenes palmiõli kasutamine biodiislikütuse valmistamiseks ja suhkrust etanoolikütuse tootmine seoses langeva naftatoodete hinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles