Kaubanduskoja juht: valimised ei keskendu väärtuse loomisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts. Foto: Toomas Tatar

Ettevõtjate jaoks on tuleval aastal olulised nii meie peamiste kaubanduspartnerite käekäik kui tööjõu kättesaadavus, ent ka valimised, mis keskenduvad sel aastal väärtuse jagamisele, mitte loomisele, ütles Kaubandus- ja Tööstuskoja juht Mait Palts. 

Ühtset vastust on keeruline anda, kuna Koja liikmed on paljudest erinevatest tegevusvaldkondadest. On neid, kes ekspordivad, kui ka neid, kes ainult siseturule on orienteeritud.

«Laiemalt mõjutab meie ettevõtteid ikka väga palju lähiriikide üldine majanduskeskkond. See on paratamatus. On ebatõenäoline, et suudaksime näidata 5-6 protsendilist majanduskasvu olukorras, kus suhteliselt lähedal käib jätkuvalt sõda, meie peamiste ekspordipartnerite majanduskasv on sisuliselt nullilähedane ning ettevõtjate üks peamisi probleeme hetkel - oskustööjõu kättesaadavus, aina süveneb,» ütles Palts. «See on aga loomulikult üldistatud pilt – kindlasti on sektoreid, kus kasv võib olla kiirem ja neid, kus probleemid jätkuvad ja süvenevad.»

Ta ütles, et seda arvesse võttes on analüütikue 1-2 protsendise majanduskasvu ootuse täitumine hea tulemus.

Siseriiklikult mõjutab meid palju tarbijate kindlustunne, millele möödunud aasta viimaseid kuid vaadates ei tohiks midagi ette heita. Ei paista ka suuri põhjuseid, miks peaks see oluliselt halvenema alanud aastal.

«Keeruliseks võib aga kujuneda olukord siiski näiteks Ida-Virumaal, kus mitmetel suurtel tööandjatel, sealhulgas VKG, on väga keerulised ajad. Ka põllumajandussektoris tegutsevate tootjate jaoks kujuneb kevad kindlasti oluliseks ja paljudele ka raskeks,» usub Palts.

Teatud mõju võib tema sõnul saabuda ka valimiste järgselt.

«Paraku täna sellest väga palju ei räägita, kuidas meie ettevõtete konkurentsivõimet, investeeringuid ja keskkonna kindlustunnet keskkonna stabiilsuse osas kasvatada, kuidas soodustada arengut, mis üldse ettevõtjaid rohkem motiveeriks aktiivsemalt tegutsema ja riske võtma. Pigem räägitakse ikka sellest, kuidas loodavat lisandväärtust laiali jagada soovitakse, mitte aga sellest, kuidas seda rohkem luua,» ütles ta.

Palts märkis, et koda keskendus suuresti eelmisel aastal ettevõtjate koolitamisele ning nende huvi ja aktiivsust arvestades saab öelda, et tahtmise puuduse taha ei tohiks midagi jääda. Küll aga võivad veel lihvi vajada oskused ja teadmised, ent need on õpitavad.

«Välist keskkonda ja poliitilist reaalsust ei saa ettevõtjad aga kuigivõrd mõjutada. Saab vaid riske maandada ja nendega arvestada,» ütles Palts.

Koja juht ütles, et kui väliskeskkond ei halvene, siis läheb meil ilmselt veidi paremini kui möödunud aastal ja paremini ka kui meie naabritel. «Tahaks loota, et läheb kokkuvõttes edukamalt kui Euroopas keskmiselt. Kokkuvõttes sõltub enamus sellest, kui hästi läheb meie olulisematel eksportööridel ja kas suudame taastada investeeringute pealevoolu Eestisse,» lootis Palts. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles