Omavalitsused jäid ilma õigusest määrata jäätmekäitluse tasu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügikonteineri tühjendamine.
Prügikonteineri tühjendamine. Foto: Margus Ansu / Postimees

Riigikohtu tänase otsuse kohaselt ei saa omavalitsusüksus või selle volitatud MTÜ jäätmeveoteenuse vahendajana enam määrata jäätmekäitluse teenustasu hinda.

13 omavalitsust taotlesid riigikohtult seadusemuudatuse peatamist, millega oleks saanud omavalitsuse territooriumil olla ainsaks jäätmekäitlejaks omavalitsus või selle mittetulundusühing. Omavalitsused soovisid õigust otsustada selle üle, milline on parim viis nende territooriumil elanikkonna suurust arvestades jäätmevedu korraldada.

Omavalitsuste soovi vastu oli valitsus ning jäätmekäitlejate liit.

Riigikohus jättis tänase otsusega taotluse rahuldamata, kuid tunnistas jäätmekäitluseks loodud MTÜ õigust taotleda riigilt kahju hüvitamist.

Riigikohtu teatel säilib omavalitsusüksustel õigus korraldada konkurss jäätmeveoteenuse osutaja leidmiseks. Teenuse osutajaga saab jäätmetekitaja arveldada teenustasu hinna alusel, mis kujuneb vastavalt konkurentsile.

Samuti on omavalitsusüksustel jätkuvalt õigus määrata konkurssi korraldamata jäätmekäitluskohaks ka juba rajatud jäätmekäitluskeskusi.

Jäätmehooldus on riigikohtu teatel küll omavalitsuse ülesanne, kuid sellega tuleb tegeleda seadusi järgides. «Erinevalt jäätmekäitluse üksikasjadesse puutuvatest regulatsioonidest on ettevõtlus- ja lepinguvabaduse riiklike piirangute kehtestamine ja muutmine seadusandja pädevuses ega kuulu omavalitsuste enesekorraldusõiguse kaitsealasse,» teatas kohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles