Fitch: Euroopa vajab tänavu 1,8 triljonit eurot uusi laene

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Lääne-Euroopa vajab sel aastal uusi laene kokku 1,8 triljonit dollarit, öeldakse reitinguagentuuri Fitch ülevaates, millest kirjutab Kauppalehti.

Seega on Euroopa laenutarve eelmise aasta tasemel ning moodustab umbes 13 protsenti Euroopa sisemajanduse koguproduktist (SKP). USA-s on laenuvajadus 20 protsenti ja Jaapanis 50 protsenti SKPst, vahendab BNS.

Suurima laenuvajadusega Euroopas on Itaalia, mis peab võtma brutolaenu 393 miljardit eurot. See moodustab 24 protsenti Itaalia SKPst.

Euroopa Liidu riigivõlg tõuseb Euroopa Komisjoni hinnangul sel aastal 88,3 protsendini ja euroala riigivõlg 94,8 protsendini SKPst.

Fitchi andmetel kulub suur osa Euroopa laenudest vanade võlgade tasumiseks. Laenude teenindamist soodustab ajalooliselt madal intressitase. Euroopas on riigivõla intressimäär pärast 2005. aastat alanenud kaks protsendipunkti ja Fitch prognoosib languse jätkumist.

Fitch on viimasel ajal parandanud Lääne-Euroopa riikide reitingu väljavaadet. Itaalial, Hollandil ja Sloveenial on see tõstetud stabiilseks ning Küprosel ja Portugalil positiivseks. Üksnes Belgia reitingu väljavaade on negatiivne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles