Detsember tõi pettumuse - euroala tööstus stagneerumas

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil SEATi autotehas Martorellis.
Pildil SEATi autotehas Martorellis. Foto: ALBERT GEA / REUTERS

Euroala tööstus kasvas detsembris oodatust vähem, pettumuse tõid nii kogutoodang, uute tellimuste maht kui ka teised näitajad, vahendab Bloomberg.

Londonis baseeruva finantsinfo agentuuri Markit Economicsi täna avaldatud euroala ostujuhtide indeks PMI oli detsembris 50,6, aga ennustatud oli 0,2 punkti võrra kõrgemat tulemust. Ehkki tulemus on parem kui 50,1 punkti novembris, on see siiski vaid napilt üle 50 punkti taseme, mis markeerib majanduse laienemist. PMI alla 50 näitab juba majanduse kuhtumist.

Markiti teatel on PMI tõusnud eelkõige värskelt kriisis olnud riikidel Iirimaal ja Hispaanial, kus tööstus kosub ekspordi toel. Samas vaevlevad aga euroala tööstusgigandid Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia ning Vene sanktsioonid ei tee tööstuse olukorda sugugi paremaks.

Saksa PMI tõusis detsembris 51,2 punktini, näidates väikest pööret paremusele, sest novembris oli Saksamaa PMI 49,5 punkti. Prantsusmaal on aga tööstus kuhtunud alates maist ja Itaalias kukkus PMI 19 kuu madalaimale tasemele, vahendab Bloomberg.

«Euroala PMI üleüldine nõrkus toetab majanduse edasist stimuleerimist,» ütles Markiti peaanalüütik Chris Williamson. «Mõned poliitikud aga võivad võtta elu märke riikides nagu Hispaania ja Iirimaa kui näidet sellest, et juba olemasolevad stimuleerimismeetmed mõjuvad ning enne järgnevate meetmete rakendamist tuleb anda eelmistele rohkem aega mõjumiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles